SIGMA

Conditiedata

SIGMA is de tooling waarin ProRail samen met de ketenpartners de absolute spoorgeometrie in de dataset Permanente Vastlegging Spoorgeometrie (PVS) beheert.

Start SIGMA binnen het ProRail domein Vraag toegang aan

Start SIGMA buiten het ProRail domein

We kennen van vrijwel alle sporen, die in beheer zijn bij ProRail, de precieze ruimtelijke ligging (in XYZ) , tot op de centimeter nauwkeurig.

drie wissels op emplacement Kijfhoek.JPGVerder zijn objecten in de naaste omgeving van het spoor, zoals seinen, masten en perronranden opgenomen. Op basis van de met meettreinen ingewonnen liggingsgegevens zijn in SIGMA alignementen van de huidige ligging beschikbaar. Een alignement is een ruimtelijk wiskundig model bestaande uit bogen, rechtstanden, hellingen en verkantingen.

SIGMA heeft modules om afgeleide producten  voor onderhoud en vernieuwing te genereren als:

  • Exports in de vorm van Tekeningen of Excellijsten
  • Verschilanalyses tussen bestaande en gewenste ligging van sporen en perrons
  • Spoorhellingen en hart-op-hart-spoorafstanden.
  • Analyse van de veilige berijdbaarheid

Met name in zettinggevoelige gebieden bevelen we aan het onderhoud te laten plaatsvinden op basis van een geaccordeerd alignement. Zo bereiken we een veilig berijdbaar spoor.

Het systeem is uitgerust met voorzieningen om zogenaamde to-build informatie op te slaan, waardoor ontwerpinformatie integraal en ProRail-breed beschikbaar komt. Hiermee is ProRail in staat om de staat van het onderhoud te toetsen en bij te sturen.

Sinds kort beheren we tevens de dataset Profiel van Vrije Ruimte (PVR) in SIGMA. ProRail heeft de taak dat de treinen ongehinderd over het spoor kunnen rijden en om ervoor te zorgen dat er geen obstakels langs het spoor staan die hinder kunnen veroorzaken. Onze informatie geeft de gebruikers van het spoor (met name goederenvervoerders) inzicht in de belemmeringen bij een “Buiten Profiel Transport”.

Sigma is een open systeem. Geautoriseerde ketenpartners van ProRail kunnen zelf gegevens downloaden en toevoegen t.b.v. onderhoud en nieuwbouw. Zo kunnen alle partijen beschikken over dezelfde actuele informatie waardoor samenwerking eenvoudiger en efficiënter wordt. 

Bekijk: Bekijk de video met rangeerwerkzaamheden

Meer veelgestelde vragen

Meer over:

Heb je een vraag?

Wij helpen je graag verder. Vul het formulier in en wij geven binnen 24 uur antwoord!

Helaas werkt deze functionaliteit momenteel niet. We zijn op zoek naar een oplossing. Mail je vraag naar helpdesk.spoordata@prorail.nl.