: Helpdesk SpoorData

Onze centrale helpdesk is er voor iedereen binnen ProRail en de spoorbranche die vragen heeft over configuratie-, sturings- of onderhoudsdata van ProRail. Hierbij kan het gaan om het melden van datafouten, eenmalige dataleveringen, vragen over data/informatieproducten als ook een diepgaande (ruimtelijke)(data)analyse.

Hoe kom ik in contact met de Helpdesk SpoorData?

Kijk eerst bij de veelgestelde vragen. Staat daar het antwoord niet tussen? 

Data gerelateerd?

Heb je een technisch probleem? Bel 088 2317100 of mail naar servicedesk.prorail@prorail.nl.

De achtergrond

De afgelopen jaren hebben we veel geïnvesteerd in verbetering van de datakwaliteit als basis onder ons asset management proces, onder andere in het Programma Spoordata. Verbeterprojecten gericht op bijvoorbeeld objectgegevens in SAP, betere en nieuwe meettreinen en het uitwisselen van data met ingenieursbureaus en onderhoudsaannemers, hebben geleid tot meer en betere configuratiedata en sturingsdata.

Daarnaast zijn er in hoog tempo nieuwe technieken beschikbaar gekomen om de beschikbare data te analyseren en toe te passen. Denk bijvoorbeeld aan data science, automatische beeldherkenning, nieuwe GIS-analysetools, business intelligence en dashboarding. De combinatie van meer en betere data plus nieuwe analysetechnieken maakt dat we een unieke kans hebben om in de komende (Samenspel-)tijd data gestuurd asset management nog verder vorm te geven.

De scope

We hebben de scope van de helpdesk samengevat in datamodel voor configuratiedata en sturingsdata.

Bekijk hier het model

Overzicht

Maar wie overziet nog alle data en mogelijkheden die we nu en in de nabije toekomst tot onze beschikking hebben? Wie weet nog welke informatiespecialist je moet hebben voor een bepaalde dataset?

Om de spoorbranche te helpen de weg te vinden in dit doolhof van data en technieken, zijn we per 1 september 2020 gestart met de Helpdesk SpoorData. Hier kun je terecht met alle vragen over configuratiedata en sturingsdata van het Nederlandse spoor. Ben je op zoek naar data of informatie? Heb je een kaart, een grafiek of een trendanalyse van één wissel of een heel PGO-gebied nodig? Stel je vraag aan de Helpdesk SpoorData. We kunnen je vervolgens vertellen waar en bij wie je de benodigde data kunt vinden, maar ook informatie leveren, een kaart voor je maken of een trendanalyse uitvoeren.

Overzicht applicaties (pdf)
01-03-2023

Overzicht data-loketten
02-03-2023

Heb je een vraag?

Wij helpen je graag verder. Vul het formulier in en wij geven binnen 24 uur antwoord!