Configuratiedata blikt terug en kijkt vooruit

Nieuws

11 januari 2022

De opdracht voor Configuratiedata is duidelijk. Data op orde brengen en houden en het verbinden van onze geografische data, fysieke data en schematische data. Dat kunnen we niet alleen, daarvoor is het belangrijk samen te werken met iedereen die voordeel heeft bij goede configuratiedata binnen en buiten ProRail. De stip aan de horizon voor 2022 is gezet, en tevreden kijk ik (Peter Franken, afdelingsmanager) terug op 2021.

Op de vraag ‘Wat waren de hoogtepunten van 2021?’ begon ik te vertellen en bleef ik vertellen. Dan nóg met het besef dat er veel meer is, en dat ik iedereen daarvoor een dikke pluim wil geven. Bedankt! Man, man, man wat hebben we veel gedaan. Met veel zin kijk ik uit naar 2022. We gaan er samen weer een mooi jaar van maken.

Vooruitblik 2022

Voor 2022 hebben we een duidelijke focus: First Time Right verhogen met 20%. Dat kunnen we niet alleen, daarvoor willen en moeten we met iedereen in de informatieleverketen samenwerken. Samen kunnen we bereiken wat we nodig hebben voor Asset gedreven management: goede configuratiedata. Dat betekent dat we ook investeren in teamintegratie met cross functioneel opleiden. Ook onze opleidingen ‘Data als professie’ bouwen we steeds meer uit voor Configuratiedata en zoeken daarvoor de samenwerking met een ieder in de informatieleverketen.

Terugblik 2021

Dit jaar begonnen we met het opleveren van 14 datasets met 200.000 assets op orde. Dan is het ontzettend leuk om het jaar af te sluiten met het toevoegen van de dataset B-Relais. Een mooie deal over het vastleggen van de systematiek tussen ProRail, techniek en de aannemers. We houden de data met de enorme hoeveelheid validaties en logische controles op orde. We sturen steeds éénduidiger op de kwaliteit van 800.000 objecten, mede door te werken  met het Integraal Dashboard Configuratiedata die we daarvoor ontwikkelen.

Samenwerken met ieder die voordeel heeft bij goede configuratiedata

In maart zijn we begonnen met het ProjectAannemersOverleg. Samen met de 5 hoofdaannemers hebben we geluisterd naar wat zij nodig hebben om Configuratiedata First Time Right aan te leveren.  Een van de eerste acties was het ontwikkelen van een e-learning: de eerste 58 aanmeldingen voor de training zijn binnen. Ook de samenwerking met de ProRail afdelingen Projecten en Techniek krijgen steeds meer vorm.

Een stevig fundament met kundige teams

Voor de taak die ons te doen staat hebben we een stevig fundament nodig. Op de allereerste plaats gaat dat over onze mensen. We hebben de capaciteit op orde gebracht, voor nu en ook voor de toenemende productie richting 2030. Met de taskforces EAM en PLM werken we op een agile wijze aan de diverse projecten die de informatieleverketen raken. In korte sprints resultaat neerzetten. We merkten ook dat de vragen voor het GeoDatateam toenamen, ook daar hebben we het team versterkt. InfraAtlas is versterkt met nieuwe collega’s, en ook het SAP-domein met onze collega’s van team Infra Informatie en Verbindingsofficieren is op orde. Halverwege het jaar hebben we nieuwe collega’s van het beeldherkenningsteam verwelkomd. Dat loopt hartstikke goed.

Data als professie en kennisontwikkeling over de domeinen heen

We hebben ingezet op kennisborging door collega’s op te leiden in verschillende gebieden. Zo hebben we een link gelegd tussen het GEO- en SAP-domein, InfraAtlas en Plancoördinatie. Een continue proces waarbij collega’s in de verschillende keukens thuis zijn. Zeker ook voor Naïade, dat straks goed kan landen in onze organisatie. Het opleidingstraject ‘Data als professie’ voor uniform (in)werken voor onze collega Infrabeheerders, Informatiespecialisten en Verbindingsofficieren steunt ons daar ook in plus het professionaliseren en borgen van kennis en kwaliteit.

Ook aan de systeemkant stappen

Ook aan de systeemkant zijn er stappen gemaakt. Met PUIC 2.0 creëren we een uniek identificatienummer voor elk infra-object dat alle informatie uit verschillende bronsystemen aan elkaar verbindt: Naïade, Infra-Atlas, Geopublicatie en SAP. We hebben de BID00023 geïmplementeerd. In de richtlijnen staat beschreven hoe we het spoornetwerk uniform moeten vastleggen, zodat mensen, en daarmee systemen, op een eenduidige wijze over het spoornetwerk communiceren. Tot slot bereiden we ons voor op de vervanging van SAP, de contouren staan klaar.​​​​​​​​​​​​​​

 

Compliment aan onze mensen

Mooie stappen gezet dus op gebied van mensen, samenwerking, kennis en systemen. Een groot compliment waard. Ook in deze tijden van thuiswerken zijn we elkaar blijven opzoeken. Het goede werk dat we doen en de aandacht die we voor elkaar blijven houden is daarbij zo belangrijk. Dat is misschien wel het belangrijkste, dat ik zag dat ondanks alles dat we plezier hadden met elkaar. De kers op de taart was dan toch wel de Relatiedag. We konden elkaar en onze samenwerkingspartners weer ontmoeten. Top was dat.

Goede configuratiedata. We doen het samen. 

Wil je sparren?

Heb je ideeën, suggesties of een positief kritische opmerking hoe wij samen nog beter kunnen zorgen voor goede configuratiedata? Laat het ons weten. We delen graag kennis.

Peter Franken (Afdelingsmanager)
Jan Driesse (Procesleider Fysieke data)
Stefan Both (Procesleider Fysieke data processen)
Roelof Boekhold (Procesleider Geodata)

Meer over:

Heb je een vraag?

Wij helpen je graag verder. Vul het formulier in en wij geven binnen 24 uur antwoord!