Luchtfoto's ProRail

WebApp

Voor het actueel houden van onze topografie laten wij luchtfoto's maken van ons gebied. Daarvoor gebruiken we een helikopter. Daarmee is het mogelijk om vanaf lage hoogte zeer gedetailleerde foto’s te maken. De luchtopnames stellen wij middels een service beschikbaar maar ook middels een webapp. Deze app is zonder login te gebruiken. Inmiddels hebben we ook de applicatie SpoorInBeeld gelanceerd waarin we ook ander beeldmateriaal publiceren.

Start de webapp Ga naar SpoorInBeeld

Afbeelding van een helikopter met opname apparatuur voor luchtfoto's.

Dat is echter niet alles. Naast de traditionele verticale luchtfoto’s laten we ook voor- en achterwaartse obliekfoto’s en LiDAR-opnamen maken. Obliekfoto’s, ook wel vogelvluchtfoto’s genoemd, worden schuin naar beneden genomen. In ons geval worden ze in de vliegrichting zowel voorwaarts als achterwaarts genomen zodat de helikopter maar een keer over een standaardtracé hoeft te vliegen. Doordat je in obliekfoto’s objecten van de zijkant kunt zien, zijn ze beter herkenbaar.

LiDAR is een techniek waarbij het terrein wordt afgetast met een laserscanner. Het resultaat is een zogenaamde puntenwolk. Daar zijn een aantal toepassingen voor waarvan het 3D-terreinmodel de bekendste is. ‘Onze’ helikopter is voorzien van twee laserscanners die onder een hoek zijn geplaatst. Die leveren een dichte puntenwolk en zij-aanzichten van objecten. Wij gebruiken de hoogte-informatie uit de puntenwolk om de BBK nauwkeurig te kunnen bijhouden en om maatgetrouwe luchtfoto’s beschikbaar te kunnen stellen op onder andere RailMaps.

Meer over:

Heb je een vraag?

Waar je ook een vraag over hebt, wij helpen je verder. Vul het formulier in, klik op verzenden en wij geven binnen vierentwintig uur antwoord!