BIMmend en bouwend Nederland bijeen!
Nieuws
Het ontwerpen, bouwen en beheren van infrastructuur is een kunst, die wij steeds beter verstaan. Er zijn veel voordelen te behalen wanneer we dat volgens de BIM werkwijze gaan doen. Als ProRail zoeken we met realisme naar innovatieve oplossingen en gaan geen discussie uit de weg.
Vrijdag 6 oktober organiseerde het BIM loket voor de tweede keer een BIM Kennisdag voor bouwend Nederland. ProRail was organiserend partner dit jaar. Vanuit de Taskforce Bouw (Bernard Wientjens), maar ook vanuit ProRail (John Voppen) was de boodschap heel duidelijk. Start als branche met de daadwerkelijke implementatie van BIM en stop daarbij met het doen van “Proof of Concepts”.
Beweeg met het einddoel voor ogen en zet samen stappen! Bereid al je partners daarop voor, zodat ze kunnen investeren in BIM en haal de maximale voordelen uit deze digitalisering.
Het BIM loket Nederland, stimuleert actief om BIM breder toe te passen. Dit jaar was de belangstelling vele malen groter dan de zaal van 200 personen aankon. In het plenaire debat ging het over de vraag wie er aan zet is om BIM in Nederland verder te brengen? Zijn het de opdrachtgevers, de overheid, de branche {aannemers, installateurs, ingenieursbureaus}? Of is de bouwinformatieraad aan zet om BIM te stimuleren?
Lees in de bijgevoegde BIMbarometer hoe de 200 mensen in het publiek erover dachten.
Stok en wortel
In Groot-Brittannië zijn ze verder met BIM dan in Nederland. Adam Matthews {Chair EU BIM Task Group} nam het publiek mee in de stappen die ze hebben gezet met BIM en welke resultaten de afgelopen 3 jaar zijn behaald. Een mooi voorbeeld voor BIM in Nederland.
De opbrengsten leken gigantisch. Zo kunnen ze nu voor de kosten van 5 basisscholen er inmiddels 7 bouwen! Adam reflecteerde na het debat wat hem opviel. Hij was vooral gecharmeerd over de methode om BIM aan de man te brengen via “carrot and stick”.
Conclusie is dat BIM als methode geen hype meer is, maar een blijvertje. Er is echter nog veel te doen. Laten we als Nederland stappen zetten en samen aan de slag gaan, want alleen daarmee kan je voordelen echt behalen (kostenreductie, toename datakwaliteit in de assetketen). Een betere prestatie ligt voor het oprapen.
ProRail digitaliseert! In die beweging is BIM een prachtige stap vooruit.