4e Asset Informatie Carrousel

Nieuws

4 maart 2019
8 februari 2021, 15:22 uur

Op 4 december 2018 vond in Railcenter in Amersfoort de 4e Asset Informatie Carrousel plaats, met een brede vertegenwoordiging van mensen die in de spoorsector met assetdata werken. Thymo van den Brug van ProRail lichtte de roadmap digitalisering assetketen van ProRail toe. Deze roadmap vormde de context waarbinnen vier gemengde verbeterteams binnen het lerend netwerk SpoorData een half jaar aan de slag zijn geweest om een vraagstuk binnen deze context een stap verder te brengen. Deze verbeterteams presenteerden tijdens de bijeenkomst hun bevindingen en resultaten. Voor 2019 werden vijf nieuwe verbeterteams samengesteld, met vier nieuwe vraagstukken.

Het afgeronde ontwikkeltraject

Vier verbeterteams, met vertegenwoordigers van aannemers, ingenieursbureaus en ProRail, presenteerden elk hun bevindingen en resultaten voor de volgende vraagstukken:

 • Spoordata 2.0 (voorheen: “Spoor Google”)
   Hoe zorgen we ervoor dat alle portalen en bronnen goed toegankelijk en makkelijk te gebruiken zijn?
 • Datakwaliteit
   Hoe zorgen we voor kwalitatieve, volledige en tijdige data en informatie in de assetketen (ontwerpen-bouwen-beheren), kloppend met de werkelijkheid buiten
 • De Zaagtand
   Hoe verminderen we informatieverlies in de levenscyclus van een asset, als we kijken naar de overdracht van informatie tussen de verschillende projectfaseringen in de ontwerpketen?
 • Authentieke/autoritaire data
   Hoe verschaffen we duidelijkheid in het gebruik van authentieke/autoritaire bronnen met als doel het proces te verbeteren


Alle aanwezige toehoorders kregen de gelegenheid om via de Mentimeter-app vragen te stellen en tips te geven voor een mogelijk vervolg.

Het vervolgtraject

Tijdens zijn presentatie over de roadmap digitalisering assetketen introduceerde Thymo vier nieuwe vraagstukken als mogelijk interessante onderwerpen voor een vervolgtraject met het lerende netwerk SpoorData in 2019. In het laatste deel van de bijeenkomst konden alle deelnemers bij een van de acht thema’s (vier oude en vier nieuwe) gaan staan om aan te geven waar hun interesse ligt.

Op deze wijze werd duidelijk op welke thema’s de meeste interesse en energie zit. Aan de hand van vier vragen gingen de deelnemers in elke subgroep met elkaar in gesprek. Door hun naam onderaan de flap van een thema te schrijven, gaven deelnemers aan mee te willen doen aan het vervolgtraject.

Met de verdeling van de deelnemers over de verschillende thema’s voor het vervolgtraject zijn de volgende thema’s uitgekozen:

 • Digitale Informatie Transitie (DIT)
 • Visualize the data
 • Wissel geheel gemodelleerd
 • GI als een trein!
 • De Zaagtand (vervolg uit 2018)

Het 2019-programma van het lerend netwerk SpoorData start met een kick-offbijeenkomst op woensdag 30 januari 2019.

Bekijk: Lerend netwerk SpoorData | 4e Asset Informatie Carrousel

Meer over:

Heb je een vraag?

Wij helpen je graag verder. Vul het formulier in en wij geven binnen 24 uur antwoord!

Helaas werkt deze functionaliteit momenteel niet. We zijn op zoek naar een oplossing. Mail je vraag naar helpdesk.spoordata@prorail.nl.