RSE Peter vertelt over voordelen gebruik Informatieportaal

Nieuws

20 december 2017
8 februari 2021, 16:34 uur

Peter Hendriks vindt razendsnel de juiste informatie over de infra. Precies wat hij nodig heeft voor zijn werk. Daarom is deze Rail System Engineer bij ProRail helemaal weg van het informatieportaal.spoordata.nl. “De vraag is dan met name: welke assets ga je vervangen en welke ga je bouwen? Ik pak dan het Informatieportaal erbij. Tik een willekeurig woord van een object in dat in de buurt ligt en ik krijg direct de informatie die ik zoek. Súper gemakkelijk.”

Een bouwbaar ontwerp

In zijn functie als Rail System Engineer is hij de contractmanager van een ingenieursbureau. Peter zorgt samen met ingenieursbureaus, dat aannemers bouwwerkzaamheden of onderhoud zo goed mogelijk kunnen uitvoeren. Peter geeft aan welke objecten er geraakt worden en welke documenten daarbij horen. Dat probeer ik zo snel, compleet en actueel mogelijk in kaart te brengen samen met het ingenieursbureau voor de aannemer."

Snel vinden op merknaam

"Laatst was er een project waarbij we alle kaartlezers in de railgebonden gebouwen en tunneltechnische installaties langs de Zee-Zevenaar route gingen vervangen. Hoe zoek je een object waar je geen omschrijving of objecttype van hebt? Ik zocht op de merknaam van het product dat we moesten vervangen: Honeywell en Temaserver. In het Informatieportaal had ik binnen enkele seconden de eerste resultaten op het scherm. Dat ging echt verbazingwekkend snel. En de informatie is vrij duidelijk, met een geografisch kaartje erbij."

ProRail en leveranciers hebben een uniform spoorbeeld

Peters doel sluit aan bij dat van het programma SpoorData: "Uiteindelijk wil je zorgen dat de aannemer of het ingenieursbureau zo snel en goed mogelijk hun werk kunnen doen. "Het grote voordeel van het Informatieportaal.spoordata.nl is dat daar alles bij elkaar staat. Daardoor zien we snel: dit ligt er buiten en dit willen we repareren, toevoegen of vervangen.  En we kijken allemaal op dezelfde plek, dus ProRail, het ingenieursbureau en de aannemer hebben een uniform spoorbeeld.

Makkelijk delen van informatie

Volgens Peter zou iedereen die in de spoorbranche werkt het Informatieportaal SpoorData moeten gebruiken. Handig is ook dat je informatie simpel met elkaar kunt delen via een link naar een zoekopdracht of een object. Ook het eenvoudig exporteren van gegevens is zeer nuttig."

Eén wens heeft hij wel: het Informatieportaal zou hem nog beter helpen als er meer bronnen worden ontsloten, vooral ook historische documenten.
We kijken bijvoorbeeld even naar station Deventer, een monumentaal pand. Die staat op de lijst voor de ‘quick scan’, zoals we dat noemen. We controleren dan de veiligheid van de constructie van het station. De historie is dan nog onvolledig in het informatieportaal. ​De bestektekening uit 1914 van de stationoverkapping van station Deventer (id nr. 1028343 ) en de constructieberekening van Deventer (Id nr. 1511297) staat gelukkig wel in het Informatieportaal (zie foto's rechts).

Nog onbekend met het Informatieportaal SpoorData?

Het Informatieportaal SpoorData is sinds begin 2017 beschikbaar voor alle ProRail medewerkers en haar partners. Het geeft toegang tot- en inzicht in asset data (configuratiedata) en de daaraan gerelateerde data (zoals storingen en tekeningen). De data wordt elke 24 uur ververst met (vrijgegeven) data uit de bron en is 24x7 te bekijken op mobiel, tablet en desktop. Informatieportaal SpoorData is continu in ontwikkeling in samenspraak met haar gebruikers. Zo is sinds kort de data ook via de kaart eenvoudig en volledig doorzoekbaar. Voor komend jaar staat het ontsluiten van nieuwe data collecties in de planning.

Vraag ook toegang aan tot het Informatieportaal 

Benieuwd hoe anderen met het Informatieportaal werken?

Lees ook het interview met Robbert van de Schaaf:

Meer over:

Heb je een vraag?

Wij helpen je graag verder. Vul het formulier in en wij geven binnen 24 uur antwoord!