Railpro heeft solide voorraadplan dankzij informatieportaal

Nieuws

30 november 2017
8 februari 2021, 16:26 uur

Zorgen dat de spooraannemer onderhoud snel en goed kan doen en storingen snel worden opgelost door de juiste materialen te leveren. Daar is het spoormaterialen en service leverancier Railpro om te doen. Een belangrijk hulpmiddel voor een beter voorraadbeheer is het Informatieportaal Spoordata.

Wij beheren voor een aantal van de spooraannemers de storing en onderhoudsvoorraad. Inzicht in de wat er nu buiten ligt aan assets (installed base) zorgt ervoor dat wij onze voorraad beter op het specifieke PGO gebied kunnen afstemmen en dat zij de juiste materialen in huis hebben om storingen efficiënt te kunnen afhandelen.

Juiste voorraad = snel oplossen storing

Productmanager Logistiek Robbert van der Schaaf raadpleegde de gegevensbron afgelopen week nog. “Voor een goed voorraadbeheer is het nodig om exact te weten welke type wissel waar ligt.  Samen met de spooraannemer kunnen we dan tot een optimale voorraadafstemming komen met als doel om bijvoorbeeld wisselstoringen sneller op te kunnen lossen.

Informatieportaal geeft snel, actueel antwoord

Voordat het Informatieportaal SpoorData er was, had je die informatie niet tot je beschikking. Tenminste niet direct en vaak niet up to date. "Het hing vaak af van kennis en knowhow van mensen", vertelt Robbert. "Er verandert natuurlijk nog weleens wat aan het spoor. Dan is het belangrijk om zeker te weten wat er actueel ligt en dat kan nu met het Informatieportaal SpoorData."

Tekening bovenleidingportaal direct gevonden

Robbert heeft een voorbeeld. "Een van onze klanten had een concrete vraag over een onderdeel van een bovenleidingportaal. Op basis van de gegevens in het Informatieportaal wisten we snel over welk portaal het ging. Op de beschikbare tekening zagen we welk onderdeeltje nodig was en konden we onze klant goed adviseren."

Informatie en analyse helpt bij slimmer onderhoud 

Robbert van der Schaaf is sinds vorig jaar december productmanager Logistiek bij Railpro op de afdeling Marketing & Innovatie. Deze afdeling ontwikkelt ook nieuwe producten voor de markt. "Leidraad daarbij is: hoe kunnen we slimmer en beter onderhoud plegen, zodat we minder storingen krijgen en treinen meer op tijd rijden?", licht hij toe. Zo heeft Railpro nog niet zo lang geleden de Retrofit LED lamp voor seinen op de markt gebracht. "De oude lamp gaf vaak storing en moest elk half jaar vervangen worden. Dat vergde veel onderhoudstijd. De Retrofit LED lamp is veel minder storingsgevoelig en gaat veel langer mee, zeker een aantal jaar. Dat levert alle partijen voordeel op, niet in het minst de reizigers."

Toegang krijgen tot storingsdata, helpt bij productontwikkeling 

En Railpro zou nog veel meer baat kunnen hebben bij het Informatieportaal SpoorData. "Railpro doet veel marktonderzoek om innovatie te bevorderen. Het zou helpen als ook derde partijen zoals wij toegang krijgen tot de beschikbare storingsdata in het Informatieportaal. Ik hoef niet alles te zien wat een aannemer ziet, maar wat heel handig zou zijn als we zien welke objecten vaak storing vertonen. Dan weet ik dat we daarvan wat meer voorraad moeten aanhouden. En vooral ook: wat kan ik doen om ervoor te zorgen dat er minder vaak storing optreedt? "

Anticiperen door informatie over gepland onderhoud

Een andere wens is informatie over gepland onderhoud. Deze data is nog niet beschikbaar in het Informatieportaal. Als dat wel het geval is, kan Robbert beter anticiperen, innoveren en reageren. "Wanneer er piekvragen te verwachten zijn voor bepaalde objecten, kan er rekening mee worden gehouden in de voorraadsturing.  Door in de juiste materialen te kunnen voorzien, zorgen we ervoor dat de aannemer storingen en onderhoud zo snel en goed mogelijk kan oplossen.”

Olievlek gebruik informatieportaal binnen Railpro

Langzaam maar zeker gebruiken ook Robberts collega's het Informatieportaal SpoorData. "Ook de collega’s van de binnendienst beginnen er lucht van te krijgen", knikt hij. "Het snel eenvoudig en vinden en exporteren in Excel van informatie over objecten in Excel, levert veel tijdwinst op. Zo kunnen we berekeningen en voorstellen maken op basis van de juiste actuele gegevens."

Nog onbekend met het Informatieportaal SpoorData?

Het Informatieportaal SpoorData is sinds begin 2017 beschikbaar voor alle ProRail medewerkers en haar partners. Het geeft toegang tot- en inzicht in asset data (configuratiedata) en de daaraan gerelateerde data (zoals storingen en tekeningen). De data wordt elke 24 uur ververst met (vrijgegeven) data uit de bron en is 24x7 te bekijken op mobiel, tablet en desktop. Informatieportaal SpoorData is continu in ontwikkeling in samenspraak met haar gebruikers. Zo is sinds kort de data ook via de kaart eenvoudig en volledig doorzoekbaar. Voor komend jaar staat het ontsluiten van nieuwe data collecties in de planning.

Vraag ook toegang aan tot het Informatieportaal 

Meer over:

Heb je een vraag?

Wij helpen je graag verder. Vul het formulier in en wij geven binnen 24 uur antwoord!

Helaas werkt deze functionaliteit momenteel niet. We zijn op zoek naar een oplossing. Mail je vraag naar helpdesk.spoordata@prorail.nl.