Register van Infrastructuur (RINF) beschikbaar voor de spoorbranche

Nieuws

1 december 2016
8 februari 2021, 13:03 uur

Het Register van Infrastructuur (RINF) is sinds kort beschikbaar voor alle vervoerders en inframanagers. De applicatie maakt het achterhalen van gegevens over de gebruiksmogelijkheden van (internationale) treinpaden gemakkelijker. De webapplicatie RINF is voor de gehele spoorbranche te gebruiken via het Logistiek Portaal of via deze link. In mei 2016 is de applicatie al binnen ProRail in gebruik genomen.

Sindsdien is er hard aan gewerkt om de door de EU vereiste RINF-gegevens voor de Nederlandse spoorweginfra in de applicatie in te voeren. Ook die klus is nu geklaard en hiermee voldoet ProRail aan de Europese wet- en regelgeving voor het voeren van een actueel en geautomatiseerd register van infrastructuur. Het RINF draagt ook bij aan de doelstelling van het programma SpoorData van ProRail.

Gegevens ontsluiten

De EU wil het plannen van grensoverschrijdend treinverkeer tussen de verschillende EU-lidstaten eenvoudiger maken. Het RINF ondersteunt hierin door gegevens te ontsluiten die door de EU zijn gestandaardiseerd en die aangeven hoe de Nederlandse spoorweginfrastructuur gebruikt kan en mag worden. De RINF-gegevens worden daarom ook wel gebruikswaarden genoemd. Enkele voorbeelden van gegevens die met het RINF worden ontsloten zijn:

• het gebruikte treinbeveiligingssysteem
• het voltage op de bovenleiding
• de hoogte en lengte van perrons
• de doorsnede en lengte van tunnels 
• het type vervoer dat op een spoor is toegestaan

European Union Agency for Railways

Minimaal 4 keer per jaar levert ProRail een actuele set van de Nederlandse RINF-gegevens aan de European Union Agency for Railways (EUAR). De EUAR stelt  die gegevens via hun webapplicatie ook beschikbaar aan de Europese spoorbranche, tezamen met de RINF-gegevens van 27 andere Europese lidstaten. Het RINF kent dus een breed spectrum aan gebruikers.

Specificatie opvragen

Het RINF biedt niet alleen ondersteuning bij het plannen van routes en materieel. Spoorindustriebedrijven kunnen het RINF ook gebruiken om specificaties van spoorinfra op te vragen ten behoeve van nieuw te ontwikkelen materieel. Daarnaast kan het RINF geraadpleegd worden om te zien of onderdelen van de infra aan de Europese TSI-eisen voldoen.

Toegang tot het RINF

Iedereen met een intern ProRail-account heeft automatisch toegang tot de RINF-gegevens. Gebruikers die in november 2016 al in het bezit waren van een extern ProRail-account hebben eveneens toegang gekregen. Degenen die een extern ProRail-account aanvragen kunnen aangeven dat ze toegang tot het RINF willen. 

Het beheer van het RINF

ProRail en RIGD-LOXIA zorgen er samen voor dat de RINF-gegevens actueel blijven. Zo is organisatorisch ingeregeld dat de afdeling Projecten de gegevens in het RINF actueel houdt bij wijzigingen in de infra.

Vragen? Neem contact op met de operationeel beheerder RINF via RINF@ProRail.nl.

Meer weten?

Meer over:

Heb je een vraag?

Wij helpen je graag verder. Vul het formulier in en wij geven binnen 24 uur antwoord!

Helaas werkt deze functionaliteit momenteel niet. We zijn op zoek naar een oplossing. Mail je vraag naar helpdesk.spoordata@prorail.nl.