Nieuwe versie Spoorwerk in mijn Buurt

Nieuws

30 maart 2022

Met Spoorwerk in mijn buurt informeren wij omwonenden van het spoor over (hinder van de) werkzaamheden aan het spoor. Recent is een nieuwe versie in gebruik genomen, met meer gebruiksgemak voor de intekenaars en omwonenden. Spoorwerk in mijn Buurt zorgt voor meer begrip van omwonenden voor werkzaamheden aan het spoor. Het tijdig en volledig communiceren over werkzaamheden voorkomt frustraties en klachten ten aanzien van onverwachte werkzaamheden.

Aangemelde omwonenden krijgen automatisch een melding via e-mail, of op verzoek een maandelijkse print uit het systeem, wanneer werkzaamheden bij hen in de buurt zijn ingetekend. Daarnaast kan gebruik gemaakt worden van een online ‘spoorwerkcheck’ door het invoeren van de postcode.

Nieuwe versie Spoorwerk

Na de invoering van de eerste versie is er bij de verschillende gebruikersgroepen onderzoek gedaan. Wat kan er beter? De aangedragen suggesties zijn opgepakt en hebben geleid tot een nieuwe versie met als doel het gebruikersgemak verder te vergroten. Zo worden algemene gegevens van de intekenaar nu opgeslagen, zodat dit niet telkens opnieuw ingevoerd hoeft te worden. Werkzaamheden kunnen nu niet alleen direct gepubliceerd worden, maar ook eerst als concept worden opgeslagen. Ook kun je nu zoeken op titel en omschrijving bij het selecteren van de juiste activiteiten en op geocode, wisselnummer en spoornummers om de juiste locatie te vinden op de kaart. De filter- en rapportagefunctie is uitgebreid om overzicht te houden op de eigen invoer.

Contract

ProRail hecht er veel waarde aan om omwonenden van het spoor vooraf te informeren bij werkzaamheden op en nabij het spoor die hinder veroorzaken voor de omgeving. Daarom zijn opdrachtnemers van ProRail contractueel verplicht de werkzaamheden in te tekenen. Dit is vastgelegd in de Regeling Communicatie bij Werkzaamheden. Dit geldt zowel voor onderhoudswerkzaamheden van de PCA als voor projectwerkzaamheden.

Gebruikers

Inmiddels werken ruim 400 medewerkers van 75 aannemers met Spoorwerk in mijn Buurt. Ongeveer een kwart van de direct omwonenden is geabonneerd. Gemiddeld sturen wij 25.000 mails per maand om omwonenden te informeren over werkzaamheden met hinder. Bij werkzaamheden met veel impact op de omgeving zetten wij ook andere middelen in. Zo sturen we bijvoorbeeld een brief of organiseren wij een informatiebijeenkomst. 

Meer weten?

Wil je meer weten over dit onderwerp? Kijk dan eens op prorail.nl/spoorwerk.

Meer over:

Heb je een vraag?

Wij helpen je graag verder. Vul het formulier in en wij geven binnen 24 uur antwoord!

Helaas werkt deze functionaliteit momenteel niet. We zijn op zoek naar een oplossing. Mail je vraag naar helpdesk.spoordata@prorail.nl.