LAM (Lineair Asset Management) operationeel!

Nieuws

13 november 2018
8 februari 2021, 15:50 uur

Op woensdag 31 oktober is het onderdeel Lineair Asset Management in SAP PLM operationeel geworden. Het niet goed kunnen aanleveren van lineaire kenmerken door onze aannemers was een veelgehoorde klacht die nu is opgelost. Met deze stap maken we het aanleveren van lineaire kernmerken aanzienlijk eenvoudiger en hebben we zelf ook nog eens minder tijd achteraf nodig om data te herstellen.

In SAP leggen we van onze assets veel gegevens vast. Zo wordt bijvoorbeeld de plaatsingsdatum geregistreerd, van wat voor materiaal iets gemaakt is, of bijvoorbeeld de spoorstaven voeg loos zijn of niet etc. Van sommige van de assets worden deze gegevens lineair vastgelegd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de dwarsliggers van een spoortak. De dwarsliggers van een spoortak van enkele kilometers zal deels uit houten dwarsliggers en deels uit betonnen dwarsliggers bestaan.

Een voorbeeld van een lineair kenmerk is ‘Soort dwarsligger’. In dit kenmerk staat dat het soort dwarsligger van een bepaalde spoortak van 10.500 tot 10.800 de dwarsliggers ‘Hardhout rug(helling)plaat’ is, van 10.800 tot 11.200 betonnen dwarsliggers van het soort NS 90 SKL-14 is, en van 11.200 tot 12.000 het soort dwarsligger weer ‘Hardhout rug(helling)plaat’ is.

Wanneer buiten de dwarsliggers 11.500 en 11.800 vervangen worden door NS 90 SKL -14 dwarsliggers, betekent dit administratief meerdere handelingen: Er moet een nieuw stuk toegevoegd worden met een startpunt van 11.500 en een eindpunt van 11.800. Daarnaast moet het bestaande stuk van 11.200 tot 11.800 weer opgeknipt worden in de stukken 11.200 tot 11.500 en van 11.800 tot 12.000. Daar komt nog bij dat het niet alleen dit kenmerk is dat gewijzigd moet worden, maar ook kenmerken als Dwarsligger afstand, Fabricagedatum, Plaatsingsdatum, Leverancier etc. Een fout maken door een kenmerk vergeten te vullen of een foute knip maken is dan snel gemaakt.

Vanaf woensdag 31 Oktober hebben we een nieuwe functionaliteit in SAP waarmee dit veel eenvoudiger kan en er minder kans op fouten is.

De aannemer geeft nu als eerste op van waar tot waar de wijzingen plaats hebben gevonden. Ook ziet hij/zij direct welke kenmerken allemaal gevuld moeten worden. Wanneer alles is ingevuld hoeft de aannemer alleen nog maar op Toevoegen te klikken. SAP PLM zorgt er vervolgens voor dat de kenmerken op de juiste plekken worden opgeknipt en passend gemaakt worden.

Meer over:

Heb je een vraag?

Wij helpen je graag verder. Vul het formulier in en wij geven binnen 24 uur antwoord!

Helaas werkt deze functionaliteit momenteel niet. We zijn op zoek naar een oplossing. Mail je vraag naar helpdesk.spoordata@prorail.nl.