Van start met het 2019-programma van het lerend netwerk SpoorData

Nieuws

11 maart 2019
5 februari 2021, 15:18 uur

Op 30 januari 2019 gingen de trossen los van het 2019-programma van het lerend netwerk SpoorData. Tijdens de kick-off startten vijf verbeterteams met evenzoveel vraagstukken, waarvan één team een doorstart maakte vanuit het ontwikkeltraject in 2018. Naast vertegenwoordigers van ProRail en marktpartners haakte ook een Belgische delegatie aan vanuit Infrabel en TUC RAIL. Het ontwikkeltraject in 2019 heeft het karakter van een ontdekkingsreis. Tijdens de kick-off bepaalden we onder andere onze route.

Vijf verbeterteams

Elk van de vijf gemengde verbeterteams gaat aan de slag met een vraagstuk en heeft een daarbij passende naam:

  • Digitale Informatie Transitie (DIT)
  • Visualize the data
  • Wissel geheel gemodelleerd
  • GI (geïntegreerd inwinnen) als een trein!
  • De Zaagtand


Tijdens de kick-off vulden de verbeterteams voor de eerste keer hun reisbericht in. Volgens een vaste structuur verdiepen zij verschillende aspecten van het vraagstuk en bepalen zij hun koers. Zo gingen ze in op het kernprobleem en het doelbeeld bij hun vraagstuk, kozen ze oplossingsrichtingen en bedachten ze hoe ze die gingen testen die in hun praktijk. Net als bij elke volgende sessie werkten zij aan het einde van de bijeenkomst hun logboek bij: ze trokken voorlopige conclusies en bepaalden hun vervolgstappen.

Op ontdekkingsreis

Die reis van het lerend netwerk SpoorData in 2019 voert de verbeterteams langs verschillende eilanden, met elk een eigen thema. De eilanden staan voor reflectiesessies, waarbij het thema steeds het perspectief is op de vraagstukken. Tijdens de kick-off bepaalden we gezamenlijk de route. De drie volgende reflectiesessies gaan achtereenvolgens over ‘mens & cultuur’, ‘organisatie’ en ‘financiën & economie’.

Bij elke reflectiesessie waarin de teams samenkomen staat dus een thema centraal. Wat en wie de teams gaan aantreffen is nog niet duidelijk. In elk geval zullen de zogenoemde leersettings, waarbij teams elkaar voorzien van tips, adviezen en aanmoedigingen, steeds in het teken staan van een thema. Ook gaan de teams gericht vanuit elk thema op zoek naar mensen in hun leernetwerk die kunnen helpen oplossingen voor hun vraagstuk dichterbij te brengen.

Voortgang

De reis van de vijf verbeterteams is via deze website te volgen. We delen elke keer ook de logboeken van de teams.

Wil je bijdragen aan een van deze vraagstukken? Stuur een mail aan Steven van Luipen op steven@sayknowmore.nl, met de kennis of ervaring die je wilt delen en met welk verbeterteam.

Meer over:

Heb je een vraag?

Wij helpen je graag verder. Vul het formulier in en wij geven binnen 24 uur antwoord!