Van Spoortakken naar Segmenten: een modelwijziging in BBMS

Nieuws

20 januari 2022

Om de veiligheid te garanderen meet ProRail het spoor met diverse geavanceerde meettreinen en meetsystemen. Verschillende meetbedrijven voeren in opdracht van ProRail metingen uit op de baan, bovenleiding en de spoorstaven. Na het verwerken van de meetdata door de meetbedrijven wordt de data aangeleverd aan BBMS (het Branche Breed Monitoring Systeem van ProRail). Op basis van deze meetdata maakt ProRail analyses om de kwaliteit van het spoor te beoordelen. Onderhoudsaannemers gebruiken de informatie om hun onderhoud te optimaliseren.

Wat verandert er?

ProRail is bezig haar ICT-systemen op elkaar af te stemmen door over te gaan op een nieuwe modellering van de infrastructuur, gebaseerd op de definities uit het bedrijfsdocument BID00023.

bbms.jpg

De nieuwe modellering voorziet in het beschrijven van de infrastructuur in segmenten, waarbij wisselgang altijd een apart segment is. Daarnaast sluit de richting van het segment aan bij de werkwijze die buiten bij het spoor wordt toegepast. Zo komt binnen=buiten weer dichterbij.

Ook BBMS gaat over op deze nieuwe modellering. We doen dit samen met onze interne afnemers, onderhoudsaannemers en meetbedrijven. Omdat bijvoorbeeld ook ons SAP-systeem overgaat is na de overgang configuratiedata en conditiedata beter aan elkaar te koppelen. Daarnaast is deze data eenduidiger uit te wisselen tussen ProRail en haar onderhoudsaannemers. Dit zorgt er voor dat op termijn de hele spoorbranche beter samenwerkt.

Afbeelding van een bovenleidingpaal en draad.

Wat ga je er van merken?

Vanaf 24 januari 2022 is BBMS over op de nieuwe modellering en zijn exports en rapportages vanuit BBMS op basis van segmenten.

Ben jij BBMS-gebruiker? Bekijk de tips in de Instructiekaart voor hulp bij het gebruik van de segmenten in BBMS, deze komt beschikbaar in BBMS.

Ben jij gebruiker van andere spoorgerelateerde systemen binnen ProRail, zoals Spoorstaat? Dan kan ook jouw gebruik van die systemen gewijzigd worden door deze wijziging. Je wordt hierover door de beheerder van de betreffende applicaties geïnformeerd.

Heb je vragen?

Heb je vragen na het lezen van dit artikel? Stuur je vraag dan naar: Spoortakken2.0@prorail.nl

Meer over:

Heb je een vraag?

Wij helpen je graag verder. Vul het formulier in en wij geven binnen 24 uur antwoord!

Helaas werkt deze functionaliteit momenteel niet. We zijn op zoek naar een oplossing. Mail je vraag naar helpdesk.spoordata@prorail.nl.