SpoorInBeeld in dienst genomen

Nieuws

10 november 2022

Vandaag is de applicatie SpoorInBeeld feestelijk in dienst genomen. Directeur ICT Arjen Boersma nam vandaag de applicatie in dienst middels het klikken op de startknop in spoordata.nl.

SpoorInBeeld: het spoorwegnet tot in de puntjes in beeld

ProRail beschikt over veel beeldmateriaal van het spoor en de omgeving. Zo worden er onder meer vanuit een helikopter gedetailleerde foto’s en laserpuntenwolken gemaakt om de kaarten van ProRail actueel te houden. Via de nieuwe website spoorinbeeld.nl kan iedereen die dat wil dit beeldmateriaal bekijken en downloaden. 

Alles op één plek

Niet alleen vanuit een helikopter wordt beeldmateriaal gemaakt, ook vanaf de trein worden laserpuntenwolken gemaakt om de ligging van het spoor nauwkeurig te bepalen. Zo worden er voor allerlei doeleinden foto’s en laserpuntenwolken gemaakt. Al dat beeldmateriaal wordt vaak ingewonnen voor slechts één specifiek doel. Dat is zonde, want het is vaak prachtig materiaal dat voor veel meer doeleinden gebruikt zou kunnen worden. Met SpoorInBeeld heb je al dit materiaal allemaal op één plek.

Het hele spoor in 3D

Roelof Boekhold, productmanager Geoproducten bij Assetmanagement en de geestelijk vader van SpoorInBeeld, vertelt: “In 2017 en 2018 hebben we met een helikopter het hele spoorwegnet nauwkeurig in beeld gebracht. Nu zijn er vijf perioden in het jaar waarin we nieuwe opnamen maken, in het bijzonder van trajecten waar infraprojecten zijn afgerond.” Vanuit de helikopter worden verschillende foto’s genomen: loodrecht naar beneden en schuin naar voren en achteren. Tegelijkertijd worden met een laserscanner puntenwolken gemaakt. Onder perronkappen worden laserpuntenwolken en panoramafoto’s gemaakt. De foto’s samen met de puntenwolken leveren een 3D-beeld op van bijna het hele spoorwegnetwerk.

Twitter ontploft

De helikopter wordt door veel mensen opgemerkt en dat zorgt soms voor gekke momenten. “Vooral in het begin, toen de helikopter zeer uitgebreid boven Utrecht Centraal vloog, belde er veel mensen en ontplofte Twitter zo’n beetje. Daarom hebben we nu de website waarvliegtprorail, zodat iedereen kan zien welke trajecten de helikopter gaat vliegen en waar de helikopter is.”

Openbaar toegankelijk

SpoorInBeeld is openbaar te bezoeken voor iedereen.

Voor heel veel verschillende redenen kan deze tool heel handig zijn. Je kan namelijk letterlijk een beeld vormen van de omgeving waar je aan het werk wil. Makkelijk gezegd kan iedereen die wil weten hoe het spoor erbij ligt, dit gebruiken. Ook voor privégebruik. In de treinsimulatiewereld worden sporen vaak realistisch nagebouwd en daar is dit systeem natuurlijk ideaal voor. Dus ook treinfanaten of omwonenden zullen dit met plezier gebruiken om meer te weten te komen over ons spoor. De foto’s zijn zeer gedetailleerd en mensen of persoonlijke informatie is geblurred.

Roelof Boekhold

Eén platform voor de hele branche

SpoorInBeeld moet hét platform worden voor beelden op en rond het spoor. Roelof blikt alvast vooruit: “Naast onze eigen data kunnen we ook beelden en puntenwolken vanuit projecten opnemen. Er zijn ook al contacten geweest met ingenieursbureaus over het opnemen van beelden. Luchtfoto’s en laserpuntenwolken zijn vaak enorme datasets en het toegankelijk maken daarvan is altijd een uitdaging. Door alles te combineren in één platform beschikt de hele spoorbranche over een centrale en toegankelijke plek voor deze beelden.”

Ga naar SpoorInBeeld

Meer over:

Heb je een vraag?

Wij helpen je graag verder. Vul het formulier in en wij geven binnen 24 uur antwoord!

Helaas werkt deze functionaliteit momenteel niet. We zijn op zoek naar een oplossing. Mail je vraag naar helpdesk.spoordata@prorail.nl.