SpoorData projecteren op de werkelijkheid

Nieuws

9 oktober 2017
8 februari 2021, 15:09 uur

Met behulp van Augmented Reality (AR) kunnen we de ‘echte wereld’ om ons heen verrijken met digitale elementen. Denk aan de Pokémonrage van vorige zomer. Met dezelfde techniek kunnen we ook informatie over objecten van het spoor aan de werkelijke situatie toevoegen.

Zo kunnen we met behulp van een Augmented Realitybril sinds kort de werkelijke bovenleidinggroepen, werkzones, sporen, seinen en andere assets tonen met ‘daarop’ digitale informatie geprojecteerd. Met behulp van AR kan er buiten met dezelfde informatie gewerkt worden als binnen. Deze geïntegreerde, digitale informatie is vanwege deze samenhang heel waardevol voor onder andere systeemspecialisten, inspecteurs en vakdeskundigen.

Veiligheidsmensen die de bril hebben getest, zagen ook voordelen. Als een monteur midden in de nacht aan het spoor moet werken, zal de AR-bril hem optimaal ondersteunen: objectinformatie wordt letterlijk gehighlight en de objecten waar het hem om te doen is, kunnen gemakkelijk worden gelokaliseerd.

De AR-bril is een van de onderdelen van Bouwwerk Informatie Management (BIM), een nieuwe werkwijze van AM Informatie die moet leiden tot de digitalisering van steeds meer objectinformatie. Naast AR zijn daardoor tal van andere toepassingen mogelijk die ons helpen om onze prestaties te verbeteren. De komende tijd gaan we daar steeds meer voorbeelden van zien.

Bekijk het filmpje.

Bekijk: Spoordata projecteren op de werkelijkheid

Meer over:

Heb je een vraag?

Wij helpen je graag verder. Vul het formulier in en wij geven binnen 24 uur antwoord!

Helaas werkt deze functionaliteit momenteel niet. We zijn op zoek naar een oplossing. Mail je vraag naar helpdesk.spoordata@prorail.nl.