Met de MonitorMix2030 voert AM zelf de regie over conditiemetingen

Nieuws

26 juli 2022

ProRail wil in 2025 maximaal in control zijn op de infra-assets. We willen niet meer verrast worden door verstoringen van assets waardoor hinder ontstaat voor reizigers. Het programma MonitorMix2030 (MM30) gaat de afdeling Asset Management hierbij helpen met betrekking tot conditiemetingen. De kickoff van MM30 is op 6 september. Programmamanager René van der Velden vertelt er meer over.

“De MM30 zorgt ervoor dat we regie kunnen voeren over onze informatiebehoefte en de ingezette meetmiddelen”, aldus René. “Ook is via de MM30 data over de actuele én voorspelde conditie van onze assets beschikbaar. En dit voor gebruikers binnen en buiten ProRail.” Hiermee wordt data analytics een kernactiviteit van ProRail, stelt René. “Die competentie gaan we zelf, in huis, verder ontwikkelen en operationaliseren. De actuele en voorspelde condities vormen de basis voor onderhoud en vervanging.” AM laat zich bij het opzetten van data analytics en het uitbouwen van de bijbehorende IT-structuur ondersteunen door externe partners.

 

Monitoren

De MM30 wordt geoptimaliseerd door te kiezen voor de inzet van reizigerstreinen als meettreinen, drones, satellieten en zelfs robots. Vaste slimme sensoren hierin gaan steeds meer infra en materieel monitoren. Zo worden we minder afhankelijk van specifieke meettreinen. René: “We maken optimaal gebruik van de mogelijkheden uit de markt. Meettreinen ontwikkelen zich naar een modulaire opzet met meetrijtuigen en -containers. Hierdoor ontstaat ook in dit segment marktwerking.”

 

Eigendom assetdata

Het eigendom van alle assetdata komt, voor zover dat nog niet het geval is, bij ProRail te liggen. Wij stellen de data ter beschikking aan relevante gebruikers, zoals onze onderhoudsaannemers. Er wordt dan samengewerkt binnen één ProRail IT-omgeving en vanuit dezelfde brondata. Dit heet single-source-of-truth. René: “De MM30 is ook een afwegingskader voor nieuwe én lopende projecten. Via de bestaande processen van Portfoliomanagement worden projecten gestart, geprioriteerd of gestopt en worden afhankelijkheden gemanaged.

 

Meer weten?

Wil je meer weten over de MM30? Neem dan contact op met René via rene.vandervelden@prorail.nl.

 

MM30: een van de bouwstenen

Om volledig in control te zijn over onze infra-assets is een aantal bouwstenen benoemd. De MM30 is hier één van. Alle bouwstenen vind je terug in de Roadmap AM 2025. Het MT van AM heeft op 30 juni het programmaplan vastgesteld en opdracht gegeven voor de uitvoering daarvan. De verdere ontwikkeling van de MM30 en het programmaplan sluiten naadloos aan op de Roadmap AM 2025 voor de ontwikkeling van het Asset Management Systeem (ISO55000). Daarnaast is de ontwikkeling van de MM30 noodzakelijk om de Veilige Berijdbaarheid op een efficiënte en effectieve manier aantoonbaar te maken.

Meer over:

Heb je een vraag?

Wij helpen je graag verder. Vul het formulier in en wij geven binnen 24 uur antwoord!

Helaas werkt deze functionaliteit momenteel niet. We zijn op zoek naar een oplossing. Mail je vraag naar helpdesk.spoordata@prorail.nl.