Is ProRail een grootgrondbezitter?

Nieuws

24 augustus 2022

Alle assets van ProRail hebben in ieder geval één ding gemeen: ze zijn ergens gelokaliseerd en dat betekent ook dat ze een relatie hebben met de onderliggende grond. De meeste gronden waar ProRail spoor en bijbehorende objecten heeft liggen zijn ook in eigendom. Maar hoeveel grond is dat eigenlijk en maakt dat ons dan een grootgrondbezitter?

Op dit moment bezit ProRail in totaal ruim 18000 percelen met een totale oppervlakte van circa 9892 hectare. Doordat er regelmatig transacties plaatsvinden, kunnen deze getallen iets variëren.

eigendom.png

Alle eigendom ligt logischerwijs in stroken verspreid door heel Nederland.

eigendom2.png

Bij elkaar opgeteld beslaat het hele oppervlak ongeveer 0,24% van Nederland. In verhouding is dit bijna net zo groot als de totale oppervlakte van de gemeente Utrecht of, voor de liefhebber, de grootte van 13854 voetbalvelden.

Een zoektocht naar de definitie van een grootgrondbezitter levert niet veel meer op dan dat het een bedrijf, instelling of persoon is die in het bezit is van een grote oppervlakte aan land. Dat blijft behoorlijk subjectief, want wat is groot, en hoe staat dat eigenlijk in verhouding tot andere grondbezitters in Nederland?

In 2020 heeft de Volkskrant een artikel gepubliceerd met daarin de top 300 van grootgrondbezitters in Nederland. In deze lijst is gekeken naar de grondeigenaren met grond buiten de bebouwde kom, dat wil zeggen dat grond in steden niet is meegerekend. Daarnaast zijn wegen en water ook niet meegenomen in de genoemde oppervlakten.

Omdat veel van onze gronden juist wel in stedelijk gebied te vinden zijn, is de werkelijke oppervlakte van onze grond groter dan het aandeel dat in deze lijst genoemd wordt. Toch staat ProRail met deze hoeveelheid grond op de 18e positie in de lijst van grootgrondbezitters.

We mogen ons dus met recht wel een grootgrondbezitter noemen.

Meer weten?

Mail ons!

Meer over:

Heb je een vraag?

Wij helpen je graag verder. Vul het formulier in en wij geven binnen 24 uur antwoord!

Helaas werkt deze functionaliteit momenteel niet. We zijn op zoek naar een oplossing. Mail je vraag naar helpdesk.spoordata@prorail.nl.