Inwinnen ProRail Objectdata (IPOD)

Nieuws

13 mei 2021

ProRail gebruikt veel data voor data gedreven assetmanagement. Deze data wint ProRail o.a. in bij infraprojecten. Dit doet zij met behulp van de projectaannemers die bestaande objectdata wijzigen, genereren en terug leveren. Dit proces wordt honderden zo niet duizenden keren per jaar doorlopen en neemt de komende jaren sterk toe.

Een soepel proces is daarom essentieel voor goede datakwaliteit. De huidige werkwijze bevat nog veel handmatig werk. Dit geeft veel herwerk, zorgt voor frustraties en er wordt veel tijd aan besteed.

ProRail streeft ernaar om dit proces zo eenvoudig en goed mogelijk te maken. Om de beste manier te vinden ontwikkelt en beproeft ProRail nieuwe processen. Deze processen worden tastbaar gemaakt met een proof of concept applicatie waarmee alle gebruikers, zoals de projectaannemers, ervaren hoe de nieuwe processen functioneren. Samen ontdekken wat het beste werkt voor iedereen staat hierbij centraal.

Deze afbeelding geeft een impressie van de te bouwen applicatie IPOD. De productie versie kan er anders uit zien.
Impressie IPOD. Deze afbeelding is van de POC. De productie applicatie kan er anders uit zien.

ProRail zet een eerste stap van PoC naar een ICT-project

Het harde werken, het enthousiasme en de energie van de ontwikkelaars en testgebruikers heeft zijn vruchten afgeworpen. De komende vijf maanden (tot augustus) beproeft IPOD nog enkele processen tot in de detail. Tegelijkertijd vragen we op de achtergrond een formeel ICT-project aan. Het ICT-project gebruikt de kennis uit de beproefde processen om een productieapplicatie te ontwikkelen.

De testgebruikers blijven op dezelfde manier betrokken bij de POC en kunnen op basis van concrete schermen de nieuwe processen ervaren en helpen verbeteren. Tijdens de laatste sprint hebben ze de details van het roodrevisie-proces ervaren en aangevuld. In de volgende sprint willen we testen hoe het datascope-proces nu wordt gewaardeerd. Daarna volgen automatische gegenereerde voorbladen en een optimalisatie van het opleverdossier-proces.

Kan ik ook meedoen?

Laat weten dat je graag bijdraagt aan de applicatie. Dit doe je door een e-mail te sturen naar onderstaand adres. De eerstvolgende demo is maandag 31 mei 10:00 – 12:00. Zet deze alvast in je agenda.

Hoe kom ik meer te weten?

Heb je een vraag of verzoek voor meer informatie?

Mail ons

Meer over:

Heb je een vraag?

Wij helpen je graag verder. Vul het formulier in en wij geven binnen 24 uur antwoord!

Helaas werkt deze functionaliteit momenteel niet. We zijn op zoek naar een oplossing. Mail je vraag naar helpdesk.spoordata@prorail.nl.