Gebruikers maken het proces voor het inwinnen van projectdata

Nieuws

29 juni 2022

Je staat op het punt om naar bed te gaan. Op het aanrecht staan nog wat glazen en kopjes. Nog even de vaatwasser open….oeps geen ruimte. Alles staat er willekeurig in, opnieuw ordenen dan maar. Kleine kopjes links, grote glazen in het midden en alle kommen achter elkaar. Zo ...

nu past alles. Wel al de derde keer deze week. Waarom staat het dan ook niet goed? Kan het niet meteen op de goede plek?
Wat voor de een zo natuurlijk lijkt, is voor de ander de grootste waanzin. Ieder mens is anders. Dat merk je thuis bij je kinderen, je collega’s op het werk of bij je vrienden. En gelukkig maar, anders wordt het ook wel saai.

Dat iedereen anders is maakt samenwerken soms ook zo uitdagend. Stel je voor dat je met tien collega’s honderd verschillende vaatwassers inruimt en alles goed moet passen. Hoe organiseer je dat? Hoe lever je elke keer weer kwaliteit? Het inwinnen van data uit infraprojecten is zo een uitdaging. Hoe lever je kwaliteit met honderden mensen binnen ProRail en aannemers met verschillende werktijden, werkculturen, manieren en interesses. Hoe houd je rekening met de persoonlijke voorkeuren van de gebruikers? Hoe voorkom je ‘Doe het nou maar gewoon’, en niet te luisteren naar wensen? Het is immers een proces met een lange doorlooptijd en veel herwerk. Maar uit dat proces komt 85% van onze nieuwe van onze nieuwe configuratiedata, de basis van datagedreven werken. Eén van de van de zeven strategische prioriteiten van ProRail. Deze keten moet dus goed zijn.

ipod.png

Wie kunnen het proces van inwinnen van projectdata beter ontwikkelen dan de gebruikers zelf?

Om tot een goed werkende keten te komen ontwerpen gebruikers zelf het nieuwe proces voor het inwinnen van data. Dit doen ze via project IPOD, Inwinnen ProRail Objectdata. Gebruikers delen hun wensen en wij zetten ze vervolgens om naar een applicatie. Zo maken we hun procesbeeld concreet. Verschillende gebruikers testen dit beeld en ontdekken dan wat werkt en wat niet. Daarnaast meten we ook het gedrag, zodat we op basis van data leren wat werkt binnen de persoonlijke voorkeuren.

Een kleine groep gebruikers start met echte data. Zij kunnen IPOD gebruiken met echte data voor een realistisch beeld. Hierbij automatiseren wij SAP-voorbladen, komt er een workflow voor opleverdossiers, roodrevisie en mogelijk ook snel voor objectenlijsten.

Maak jij het nieuwe proces?

Met IPOD streven we er naar het inwinnen van projectdata zo makkelijk mogelijk te maken zodat gebruikers het leuk vinden om te doen en deze data zó goed is dat de gehele spoorbranche deze met vertrouwen inzet voor data gedreven assetmanagement.

Er is nog ruimte voor gebruikers. Van harte welkom bouwcoördinatoren, bouwmanagers, inspecteurs IO, Railsystem engineers, project aannemers, informatiespecialisten. Maak jij het nieuwe proces? Meld je aan via IPOD@ProRail.nl.

Ben je betrokken bij de informatieleverketen en wil je zelf of met een team testen? Laat het ons weten via de mail!

Meer over:

Heb je een vraag?

Wij helpen je graag verder. Vul het formulier in en wij geven binnen 24 uur antwoord!

Helaas werkt deze functionaliteit momenteel niet. We zijn op zoek naar een oplossing. Mail je vraag naar helpdesk.spoordata@prorail.nl.