First time right: nieuwe e-learning voor aannemers voor data-invoer (lineaire) objecten

Nieuws

21 september 2021

Om continu over goede configuratiedata te beschikken werkt Configuratiedata dagelijks aan het optimaliseren van processen. Zo ook het proces voor het aanleveren van data wanneer aannemers een project opleveren. Is een project afgerond, dan wijzigt de projectaannemer de configuratiedata in het systeem.

Het streven hierbij is First time righ; in één keer een goede data-invoer in het systeem (SAP PLM). Speciaal hiervoor heeft de Taskforce PLM in samenwerking met Infra Informatie en Triamfloat een e-learning ontwikkeld. Per 20 september zal Infra Informatie de training actief aanbieden aan aannemers.

Een afbeelding van een e-learning sessie middels teams.

Aannemers positief over de training

Op basis van de vraag van de projectaannemers: Strukton, Swietelsky, Bam, Volker en Dura Vermeer is de e-learning ontwikkeld. Voor hen is het een uitdaging om in het bijzonder objecten met lineaire kenmerken in het systeem in één keer goed in te vullen. In 85% van de gevallen was er na het invullen een aanvulling of wijziging nodig. Per jaar zijn er ongeveer 40 tot 60 duizend wijzigingen van (lineaire) objecten binnen projecten. Denk aan projecten zoals het vernieuwen van wissels, het aanleggen van nieuwe spoorlijnen, het vervangen van seinen en het verwijderen van overwegen. In één keer goed, bespaart dus een hoop werk, tijd en geld. Met de e-learning hebben projectaannemers nu de kennis om de configuratiedata juist in het systeem te zetten. Een mooie stap voorwaarts naar First Time Right.

Peter Franken, manager Confirguratiedata, over de e-learning: ‘We zagen dat de invoer lineaire objecten met de bestaande ondersteunende informatie niet toereikend was. Met deze module maken we een stap in de goede richting om in één keer de data juist in te voeren. De aannemers gaan de komende periode aan de slag met het volgen van de training. Natuurlijk is het ook belangrijk om de voortgang te monitoren. Over een paar weken hoop ik een stijgende lijn te zien in het dashboard op de KPI First Time Right. Het helpt enorm dat we maandelijks tijdens het ProjectAannemersOverleg met de aannemers afstemmen waar we met elkaar stappen kunnen maken zodat we de configuratiedata steeds meer op orde krijgen'.

De e-learning in vogelvlucht

In 50 minuten leer je over het belang van betrouwbare sturings- en configuratiedata en het configuratiebeheersingsproces. Goede configuratiedata is belangrijk voor het efficiënt en effectief plannen, ontwerpen, bouwen, beheren en besturen van de spoorfaciliteit. In uitgebreide interactieve instructievideo's wordt verteld hoe je objecten met (lineaire) kenmerken stap voor stap invult in het invulprofiel en vervolgens aanbiedt. Is er na het volgen van de e-learning nog verdieping nodig, dan organiseert Infra Informatie het inloopspreekuur ‘SAP-PLM (lineaire) kenmerken’. Tijdens dit uur wordt ingegaan op specifieke vragen en casussen van aannemers.

De e-learning is weer een goede stap voorwaarts in de samenwerking met aannemers en het First Time Right leveren van configuratiedata.

Goede Configuratiedata. We doen het samen.

Nieuwsgierig naar de e-learning?

Meer over:

Heb je een vraag?

Wij helpen je graag verder. Vul het formulier in en wij geven binnen 24 uur antwoord!

Helaas werkt deze functionaliteit momenteel niet. We zijn op zoek naar een oplossing. Mail je vraag naar helpdesk.spoordata@prorail.nl.