Configuratiedata op het Spoordatacongres

Nieuws

20 juni 2022

Het Spoordatacongres op 7 juni jl. in de jaarbeurs is goed bezocht, en Configuratiedata was aanwezig met break-out sessies en marktkramen. Iedereen die te maken heeft met het inwinnen, verwerken en gebruiken van spoordata (en wie er mee te maken wil hebben) was present. Een inspirerende dag waarop wij onze kennis konden delen met ieder die voordeel heeft bij goede configuratiedata.

Alles is tegenwoordig datagedreven. Als data niet op orde en goed ontsloten is, kun je niet meer goed (be)sturen. De opdracht voor Configuratiedata is duidelijk. Data op orde brengen en houden en het verbinden van onze geografische data, fysieke data en schematische data. Dat kunnen we niet alleen, daarvoor is het belangrijk samen te werken met iedereen die voordeel heeft bij goede configuratiedata binnen en buiten ProRail. Het is dus goed om met de partijen die we zo nodig hebben om de data op orde te krijgen in gesprek te blijven. Daar hadden we uitgebreid de mogelijkheid voor tijdens het congres. 

Het plenaire deel werd inspirerend gefaciliteerd met een keynote van Arjan Boersma, en een panel bestaande uit ICT-managers uit de organisaties van Eneco, Jumbo, Transavia, Royal IHC en ProRail. Zij beantwoorden vragen uit het publiek én van elkaar. Want de nieuwsgierigheid naar elkanders uitdagingen en oplossingen was voelbaar aanwezig in de zaal. Eén ding waren ze het over eens: het grootste deel van de digitale transitie vindt niet plaats bij de techniek, maar bij de mensen, de processen en de organisatie. Als je gaat digitaliseren, weet dan voor wie je het doet en waarom.
​​​​​​​
Voor de techneuten op zoek naar state-of-the-art technologie of actuele stand van zaken van lopende projecten was de marktplaats een uitkomst. Van treinen die bestuurd worden door een database en slimme sensoren, tot cloudplatforms die je archief voor je ordenen.
​​​​​​​“Ik ben nu een maand voor ProRail aan de slag, dus het is wat veel om in te nemen, maar erg gaaf om te zien welke technieken nu al worden ingezet,” aldus Peter te Brake, zelf werkzaam voor de Taskforce PLM.

En hij is daarin niet alleen; voor de simulator stond een kleine rij, de Lego-trein bleek tot de verbeelding te spreken en menigeen wilde graag weten wat IMX, Naïade en ERTMS nu precies in houdt.

Ook Jan Driesse, procesleider Configuratiedata was enthousiast over het congres. Hij vertelt: 'Ik heb tijdens het congres met meerdere leveranciers gesproken. Ik merk dat zij zich meer en meer bewust zijn van het datagedreven werken, en sorteren daar goed op voor met de keuzes voor software die dit ondersteunt. De stands voor Configuratiedata waren druk bezocht en dan merk je toch dat er behoorlijk veel kennis en expertise is om onze samenwerkingspartners goed te informeren. Ja, ik vond het een geslaagde en interessante dag.'

Het spoordata congres was een succes. Veel nieuwe verbindingen die vast en zeker gaan leiden tot mooie oplossingen in ons datalandschap.

Meer over:

Heb je een vraag?

Wij helpen je graag verder. Vul het formulier in en wij geven binnen 24 uur antwoord!