Aannemers bijgepraat over ontwikkelingen configuratiedata

Nieuws

13 december 2022

Op 28 november verzamelden de vijf hoofdprojectaannemers en de interne vertegenwoordigers van de informatieketen zich in de Nieuweroordzaal om zich te laten bijpraten op de ontwikkelingen binnen ProRail op het gebied van het op orde brengen en houden van de configuratiedata.

Projecten die al langer lopen, zoals Naiade en Spoor In Beeld, werden gepresenteerd, maar ook hele jonge initiatieven. Zo werd van de gelegenheid gebruik gemaakt om informatiespecialisten voor te stellen die zich als een accountmanager voor de aannemer zal gaan inzetten, en een ontwikkeltraject voor meer technische kennis.

Terry Flohr en Jaap van Sprakelaar, respectievelijk secretaris en voorzitter bij het organiserende projectaannemersoverleg (PAO) lichten toe hoe we hier zijn gekomen: “Het is een vervolg op de bedrijfsbezoeken die we afgelopen zomer hebben gedaan. We wilden namelijk inzoomen op de specifieke issues die spelen bij elke aannemer afzonderlijk, en tegelijkertijd laten zien waar we al aan werken. We zijn er namelijk van overtuigd dat we ergens een haakje kunnen vinden en elkaar kunnen versterken.”

Tijdens de bedrijfsbezoeken afgelopen zomer was geen tijd om in te gaan op initiatieven die bij ProRail lopen. Peter Franken, afdelingsmanager configuratiedata, nodigde alle aannemers daarom uit om op een ‘terugkomdag’ een inhaalslag te doen. “Aanvankelijk wilden we dat met de aannemers individueel doen, maar al snel begrepen we dat het ook heel zinvol is om de kruisbestuiving te faciliteren en in één sessie terug te geven wat we allemaal hebben opgehaald. Je moet ook niet onderschatten hoe belangrijk het is dat we dit soort bijeenkomsten hebben. Het zorgt voor een goede relatie die een bodem vormt voor verdere samenwerking.”

Ruim 50 deelnemers luisterden naar een plenaire terugkoppeling om vervolgens in break-outrooms de afzonderlijke initiatieven te bespreken. Er was voor elk wat wils. De data-technische mensen kunnen in gesprek met Geo-Data of Naiade, de ontwikkeling van IPOD kwam aan bod voor wie ook daadwerkelijk de data oplevert, op een abstracter niveau kon je in gesprek met Data Governance. De taskforce PLM en taskforce EAM lieten zien hoe ze de data op orde brengen en houden.

“In principe is opleveren van de data een één-tweetje tussen het project en infra-informatie. Maar er is een hele wereld om heen ingericht om dit proces te voeden, optimaliseren en controleren. Dat willen we graag laten zien om te zien of er ergens een haakje zit.”

En haakjes werden er gevonden. Tijdens het netwerkmoment werden druk nummers uitgewisseld en afspraken gemaakt om de onderwerpen op locatie nog eens toe te komen lichten. Roelof Boekhold: “ik heb bij elke aannemer de uitnodiging staan om Spoor In Beeld te komen laten zien. Dat doe ik heel graag.”

Op de vraag of dit een jaarlijks evenement wordt is Peter Franken terughoudend: “uiteraard komen we graag bij elkaar op visite en elke bijeenkomst is nuttig, daar ben ik van overtuigd. Maar als je het mij vraagt is dat juist iets wat we in het dagdagelijkse moeten opnemen. En daar is dit een mooi begin van.”

Heb je ideeën, suggesties of een positief kritische opmerking hoe wij samen nog beter kunnen zorgen voor goede configuratiedata? Stuur ons een mail. We gaan graag in gesprek.

Meer over:

Heb je een vraag?

Wij helpen je graag verder. Vul het formulier in en wij geven binnen 24 uur antwoord!