Realtime monitoren wisselverwarming

Nieuws

27 juni 2018
9 februari 2021, 08:43 uur

ProRail heeft in samenwerking met onderhoudsaannemers 2000 Internet of Things temperatuur sensoren in het spoor geplaatst. Het doel is om met realtime sensordata de prestatie van het spoor te monitoren en ervaring op te doen met grootschalige uitrol en beheer van sensoren. Zo kunnen we storingen voorkomen en daarmee klanthinder!

Op afstand monitoren spoor

Met deze draadloze sensoren meten we de temperatuur van de spoorstaven van wissels. Hiermee kan in de winter realtime gemonitord worden of de wisselverwarming functioneert. In de zomer kan de data gebruikt worden als indicator voor spoorspattingen. Met collega’s vanuit de betrokken onderhoudsaannemers en tracéteams is de eerste evaluatie afgerond. En ze waren enthousiast! In de reacties gaven zij aan dat zij afgelopen winter 84 keer geacteerd hebben op informatie van de sensoren en hiermee 44 storingen hebben voorkomen.

Samenwerken en datakwaliteit

De snelle grootschalige uitrol is mede een succes geworden door de krachten te bundelen met de aannemers. ProRail voorziet in de sensoren en de verwerking van de data. De aannemers plaatsen de sensoren in het spoor. Iedereen heeft toegang tot de data in een dashboard. Een leerpunt is dat de sensor qua grootte aangepast moet worden voor de plaatsing bij gasbranders zodat de sensor ook daar de meest accurate data kan meten en doorsturen.

Prijs voor verbetering spoor

Leuk om te weten is dat initiatiefnemers Wil Verheul van Innovatie en Tracémanager Maurits Arnolds de Jan van Stappen Spoorprijs met dit project hebben gewonnen.

ProRail Monitoring Platform

Een volgende stap in het grootschalige gebruik van sensortechnologie is het beschikbaar stellen van deze meetdata via een centraal platform, het ProRail Monitoring Platform (PMP).  Begin 2019 lanceert ProRail het PMP: Het Platform voor alle real-time sensordata

Meer weten over de IoT temperatuursensoren of het ProRail Monitoring Platform? Neem contact op met thijs.berden@prorail.nl of ceesjan.mas@prorail.nl

Bekijk: Wisselverwarming sensoren

Meer over:

Heb je een vraag?

Wij helpen je graag verder. Vul het formulier in en wij geven binnen 24 uur antwoord!

Helaas werkt deze functionaliteit momenteel niet. We zijn op zoek naar een oplossing. Mail je vraag naar helpdesk.spoordata@prorail.nl.