Op weg naar foutloze data

Nieuws

27 oktober 2022

Goede configuratiedata is belangrijk voor een efficiënt en data-gedreven ProRail, hiermee zorgen we voor lagere kosten. Goede data draagt ook bij aan het verminderen van storingen en het verhogen van de veiligheid. De Taskforce Validatie en Taskforce EAM (Enterprise Asset Managent), beide onderdeel van de afdeling Asset Ontwikkeling en Informatie (AO & I), hebben goede configuratiedata als missie.

- We begrijpen allemaal dat foutloze data bijna onmogelijk is, maar de wens van de Taskforce EAM is om dit zo veel mogelijk te benaderen. -

Hoe beoordelen we de datakwaliteit?

Voor een zo betrouwbaar mogelijke analyse van datakwaliteit wordt de datakwaliteit van configuratiedata gemeten aan de hand van een drie-eenheid:

Logische controles

  • Bijvoorbeeld: klopt het aantal wisselstellers met de hoekverhouding van het wissel?

Vergelijken met andere bronnen

  • Dit gebeurt zowel met data van ProRail als met data van derden, bijvoorbeeld met ons eigen systeem Naiade, met gegevens van onderhoudsaannemers of met beeldherkenning (bijvoorbeeld houten of betonnen dwarsliggers).

Buitenopnames​​​​​​​

  • Niet alle data is via deskresearch te controleren, in dat geval hebben we altijd nog de mogelijkheid om via een buitenopname de data te controleren.

 

Vijf controlemomenten:

  1. Direct bij invoer van projectdata in SAP.
  2. Vóór het aanbieden van een levering door de projectaannemer van projectdata aan ProRail.
  3. Controleren aangeboden projectdata door de informatiespecialist vóór de verwerking in SAP.
  4. Twee keer per maand wordt er gecontroleerd op recente wijzigingen in SAP ten behoeve van de terugkoppelloop (een nieuwe vermeende fout wordt gemeld aan de collega die het object als laatste gewijzigd heeft. Hij/zij is het beste in staat om de fout op te lossen of te herleiden).
  5. Twee keer per maand worden alle SAP-gegevens gecontroleerd ten behoeve van het op orde brengen van de data en dashboards. Per keer zijn dat ruim 10 miljoen logische controles.

 

14 datasets op orde

Inmiddels zijn 14 datasets op orde gebracht en worden nu op orde gehouden (ruim 200.000 equipments). Momenteel werkt de Taskforce EAM aan het op orde brengen van de ruim 200.000 relais in SAP.

 

En nu?

De Taskforces blijven validaties en controles toevoegen voor op orde gebrachte en nieuwe datasets. Mocht je na het lezen van dit artikel nog suggesties hebben waarbij we het controleprogramma kunnen inzetten laat het ons dan weten.

 

Goede configuratiedata. We doen het samen!

Meer informatie?

Meer over:

Heb je een vraag?

Wij helpen je graag verder. Vul het formulier in en wij geven binnen 24 uur antwoord!

Helaas werkt deze functionaliteit momenteel niet. We zijn op zoek naar een oplossing. Mail je vraag naar helpdesk.spoordata@prorail.nl.