Ontmoeten, informeren en inspireren op het Spoordata Congres 2022

Nieuws

29 juni 2022

Data is misschien wel hét modewoord van dit decennium. Alles is tegenwoordig data gedreven. Des te meer reden om als spoorbranche elkaar op te zoeken op het Spoordata Congres. Ontmoeten, informeren en inspireren was het doel. En dat is gelukt, aldus organisatoren Darya Krapyva en Mark Boeters.

Het congres werd geopend door Wendy Frodyma, Thymo van den Brug en Kwin Woerdeman. En wel op een bijzondere manier: met een meditatie van een minuut. Scrum master Darya: “Met data ben je veel met je hoofd bezig. Die meditatie hielp om even te aarden. Onderdeel van de meditatie was om samen met je buur te bespreken hoe jij de meditatie hebt ervaren. En daar werd enthousiast over gesproken." 

Vervolgens mocht ICT-directeur Arjen Boersma het plenaire deel openen. Hij sprak onder meer over de digitale transitie en hoe we ervoor kunnen zorgen dat dit landt in de organisatie. Mark: “Misschien wel het belangrijkste dat Arjen ons heeft verteld: richt je tijdens de verandering naar datagedreven werken vooral op de mens. Op de organisatie, de mensen zelf en het bijbehorende proces. De ICT en de data zijn niet de échte uitdaging.”

 

Panelgesprek 

Hierna startte een panelgesprek, waaraan data science leads en digital leads van Jumbo, Transavia, Eneco en Royal IHC deelnamen. Hoe ziet de digitale transitie er in hun bedrijf uit? Hoe vullen zij hun functie in? Mark: “Wat ik heel interessant vond is dat bijvoorbeeld Transavia er bewust voor kiest om afscheid te nemen van functiebeschrijvingen. Zij kijken naar kerncompetenties die horen bij de persoon zelf. Zo maken ze samen leerpaden. Ook bij Eneco zijn Business en IT dichter bij elkaar gebracht. Dat gebeurt door mensen onderling te laten rouleren van functie en niet langer de labels ‘Business’ en ‘IT’ te hanteren.”

 

Informatiemarkt 

Na het plenaire deel konden de bezoekers kiezen tussen rondstruinen op de informatiemarkt, waar zowel ProRailers (o.a. DataLab, RailMaps, Geïntegreerd Inwinnen, Beeldherkenning, Taskforce PLM, ) als externen (o.a. Arcadis, RIGD Loxia, OrangeNXT, Capgemini, CGI,) achter een kraam te vinden waren. Darya: “Er waren heel veel initiatieven vanuit de gehele spoorbranche aanwezig, mooi om te zien. De informatiemarkt was ook erg interactief. Er rijden legotreinen rond, er stond een heuse simulator en je kon in gesprek met de standhouders over hun oplossingen en visie op de digitale transformatie die we datagedreven werken noemen.” 

Ook konden de bezoekers deelnemen aan een van de acht interactieve breakout-sessies over bijvoorbeeld beeldherkenning, de voordelen van mobile asset management en oplossingen om configuratiedata op orde te houden. “Deze acht sessies waren heel relevant voor iedereen die zich met data science bezighoudt. Je kunt op deze manier veel leren van elkaar en zien welke oplossingen er al beschikbaar zijn op de markt”, aldus Mark.

 

Samenwerking opzoeken 

Mark en Darya kijken met een goed gevoel terug op het Spoordata Congres 2022. Zo’n 400 mensen namen eraan deel. ProRail-collega’s, ketenpartners, leveranciers, klanten: de hele spoorbranche was vertegenwoordigd. “Het was fijn om na lange tijd elkaar weer eens te kunnen ontmoeten, informeren en inspireren!”, aldus Mark. “We weten weer van elkaar waar we mee bezig zijn, hopelijk doen we dit volgend jaar weer!”

 • Afbeelding van het organisatieteam
  Het organisatieteam
 • Afbeelding van de stand Spoordata op maat
  Spoordata op maat
 • Afbeelding stand Spoordata op maat
  Spoordata op maat
 • Afbeelding van het team Spoordata op maat
  Het team van Spoordata op maat
 • Afbeelding van de stand Spoor in beeld
  Spoor in beeld
 • Afbeelding van een spreker tijdens het spoordatacongres
  Direkteur ICT Arjen Boersma
 • Afbeelding van een bezoeker van het spoordata congres
  Even zelf aan de knoppen.
 • Afbeelding van de stand InfraData Geintegreerd inwinnen op het spoordata congres
  Geïntegreerd inwinnen
 • Afbeelding van een presentatie op het spoordata congres
 • Afbeelding van een presentatie
  Meten is weten

Meer over:

Heb je een vraag?

Wij helpen je graag verder. Vul het formulier in en wij geven binnen 24 uur antwoord!

Helaas werkt deze functionaliteit momenteel niet. We zijn op zoek naar een oplossing. Mail je vraag naar helpdesk.spoordata@prorail.nl.