Nieuwe mijlpaal: IPOD Beta Users Programma gestart!

Nieuws

28 september 2022

ProRail ontwikkelt samen met de projectaannemers een branche brede applicatie waarmee projectaannemers alle objectdata kwalitatief en tijdig aan ProRail kunnen aanleveren. IPOD wordt hét systeem voor het inwinnen van data en documenten bij infraprojecten voor de hele keten.

Wat is IPOD en hoe gaat dit systeem ons helpen?

Bij infraprojecten wordt heel veel informatie over het spoor vergaard. Aan het begin van een project bepaalt ProRail welke informatie er daadwerkelijk moet worden vastgelegd en bewaard. Wanneer werkzaamheden zijn afgerond, moet de projectaannemer deze data aanleveren. Onze specialisten beoordelen deze data. Op dit moment moet veel informatie handmatig en herhaaldelijk aangeleverd en verwerkt worden. Dit gaat niet altijd goed en dat zorgt soms voor frustratie over het proces. 

Met IPOD werken we aan één centrale interface met automatische koppeling van objectdata. Hierdoor krijgen ProRail en de projectaannemers inzicht in de voortgang en wordt het werk waar mogelijk geminimaliseerd of geautomatiseerd. Samen met de eindgebruikers creëren we stapsgewijs een uniform en versimpeld systeem. Zo spelen we elke keer in op nieuwe inzichten. De projectaannemers, bouwcoördinatoren, bouwmanagers, projectcoördinatoren, inspecteurs ondergrondse infra, rail system engineers en informatiespecialisten krijgen als eerste een rol in IPOD. Maar uiteindelijk profiteren we allemaal van betere data!

ipod.png

“Met IPOD stroomlijnen we meerdere stappen in het aanleverproces, worden goedkeuringen vastgelegd en kan de status altijd worden ingezien. Het complexe proces van data inwinnen wordt hiermee vereenvoudigd; op die manier maken we het werk interessanter en worden mensen veel meer uitgenodigd om data aan te leveren.”

Beta users maken de applicatie nog beter 

Om ervoor te zorgen dat we een applicatie opleveren die aansluit op ieders wensen en behoeften, heeft het IPOD projectteam ervoor gekozen om een Bèta User Programma op te zetten. In het Bèta User Programma zijn de uiteindelijke IPOD eindgebruikers vertegenwoordigd: van projectaannemer tot informatiespecialist. Bèta Users helpen mee met de ontwikkeling van IPOD door nieuwe functionaliteiten te testen en deze als eerste in gebruik te nemen. Hiermee borgen we dat IPOD gebruiksvriendelijk is en aansluit op de praktijk. Met IPOD weet je straks precies wat er nog moet gebeuren om de data van jouw project op orde te krijgen.

 

Wat houdt het Beta User Programma in?

In september vond de Kick-off van het Bèta User Programma plaats. Tijdens deze Kick off bespraken we hoe de Bèta Users en het IPOD team goed kunnen samenwerken. De Bèta Users geven tijdens de tweewekelijkse demo’s feedback op de nieuwe functionaliteiten. Ook voeren Bèta Users gebruikersacceptatietesten uit en geven ze input tijdens het ontwerpen en ontwikkelen van nieuwe functionaliteiten. Bèta Users zijn voor IPOD de ogen en oren in hun werkveld. 

De IPOD Bèta users worden in oktober de eerste gebruikers van IPOD. Ze maken dan gebruik van de eerste functionaliteit(en). Tijdens het gebruik van IPOD krijgen de Bèta users goede ondersteuning van het IPOD team. De Bèta Users kijken er naar uit om aan de slag te gaan en vooral om de voordelen te gaan ervaren. Het IPOD team kijkt uit naar de eerste ervaringen en feedback.

 

Doe je mee? 

Wil jij ook een bijdrage leveren bij het stroomlijnen van het proces rondom het inwinnen van projectdata? Iedereen is van harte welkom om hieraan bij te dragen. Meld je aan via IPOD@ProRail.nl, dan horen we graag van jou hoe we IPOD nog beter kunnen maken. Tot snel!

 

Goede configuratiedata. We doen het samen! 

Meer over:

Heb je een vraag?

Wij helpen je graag verder. Vul het formulier in en wij geven binnen 24 uur antwoord!

Helaas werkt deze functionaliteit momenteel niet. We zijn op zoek naar een oplossing. Mail je vraag naar helpdesk.spoordata@prorail.nl.