7.030 kilometer spoorrails. 3,2 miljoen ritten van reizigerstreinen. 10 miljoen kilometer goederenritten per jaar. Nederland heeft het drukst bereden spoorwegnet van Europa, en ProRail beheert het. Dag in dag uit, 24 uur per dag, werken we eraan om de vele reizigers en goederen veilig op hun bestemming te laten aankomen. Dat doen we niet alleen. ProRail doet dat samen met vele partners in de spoorbranche.

Spoorinformatie verbeteren en delen

Samen met onderhoudsaannemers, ingenieursbureaus, projectaannemers en vele andere specialistische partners werken we aan een veilig, betrouwbaar, punctueel en duurzaam spoor. Een goede samenwerking is de sleutel tot optimale spoorprestaties. De afspraak van de spoorbranche met het ministerie om meer informatie over de railinfrastructuur met elkaar te delen, krijgt vorm in het programma SpoorData.

Programma

Het doel van verbeterprogramma SpoorData is zorgen dat iedereen die werkt aan het spoor altijd en overal over correcte en actuele gegevens kan beschikken. Denk aan de machinist die deze informatie gebruikt voor zijn rit. De monteur die een wissel moet repareren. De aannemers en planners die grootschalig onderhoud moeten organiseren. Of de ingenieur die voor een knooppunt van sporen een fly-over of onderdoorgang ontwerpt en inpast. Als we op basis van dezelfde correcte informatie plannen, ontwerpen, bouwen, beheren en besturen, kunnen we het spoor nóg veiliger en duurzamer maken.

Informatieportaal

Het programma SpoorData maakt de spoorinformatie stapsgewijs breed toegankelijk voor alle betrokkenen. Via het Informatieportaal op deze website, kunnen spoorpartners straks eenvoudig gegevens raadplegen, delen en actualiseren. In de zoekfunctie op deze website is momenteel een voorloper van het Informatieportaal te raadplegen.

Programmaonderdelen

SpoorData bestaat uit vier ontwikkelpijlers. Elke pijler heeft meerdere projecten die met elkaar ervoor zorgen dat alle spoorse partijen informatie over het spoor of wijzigingen daarin op dezelfde manier registreren, bijhouden en aan elkaar beschikbaar stellen. Een deel van de projecten richt zich erop bestaande gegevens te actualiseren en corrigeren.

Twee soorten data

SpoorData bevat twee soorten informatie. Configuratiedata zijn geografische, functionele en fysieke gegevens over objecten, bijvoorbeeld es-lassen of wissels. Statische informatie dus.De dynamische kant van de informatie beslaat de sturingsdata van de spoorobjecten, waaronder de onderhoudsdata, de conditie van het spoor, storingen en de registratie van inspecties.