ProRail doet mee aan BIM onderwijsdag

Dankzij BIM is het mogelijk om tijdens een bouwkundig project eenvoudig te communiceren met alle betrokken partijen. In het Bouwwerk Informatie Model staan definities, de functies en prestaties van alle onderdelen van het project. Planners, architecten, ontwerpers, bouwers voegen allemaal hun eigen stukje kennis toe aan het model. Daar is goed opgeleid en gekwalificeerde BIM personeel voor nodig.  Bouwend Nederland organseert daarom samen met vele partners zoals Vereniging Hoge scholen, Bim Loket, Bouw Informatie Raad, Autodesk, Arcadis en ook ProRail de 'BIM Onderwijsdag'. Met elkaar zetten we een interessant en mooi congres neer op 10 oktober! Ondertussen zijn er uiteraard allerlei voorbereidingen gestart en je kunt voor meer informatie al een kijkje nemen op de website van de BIM Onderwijsdag.

Samenwerken aan betere instroom

Het BIM-onderwijsprogramma van de Bouw Informatie Raad is er op gericht, goed gekwalificeerde BIM studenten op de arbeidsmarkt te krijgen. Dat is nodig omdat studenten die goed kunnen BIMmen bijdragen aan een bouwsector waar op een slimmere en meer duurzame manier wordt gewerkt. De huidige curricula kennen een grote diversiteit van diepgang op het gebied van BIM. Daarbij is er slechts beperkte aansluiting tussen de verschillende opleidingsniveaus universiteit, hbo en mbo waardoor communicatie tussen de afgestudeerden/uitstroom van deze opleidingen lastig blijft. Initiatieven om hier verbetering in te brengen zijn vaak lokaal en beperkt van opzet geweest.

Doel BIM onderwijsdag 10 oktober

  • Enthousiasmeren van zowel studenten als docenten van diverse bouw gerelateerde richtingen voor het virtueel bouwen.
  • Elkaar informeren over de diverse BIM-ontwikkelingen / BIM-programma’s zoals deze op dit moment bij de presenterende opleidingen worden gegeven.
  • Komen tot een vaststelling van het “BIM-basisniveau” dat per opleidingsniveau dient te worden gehaald.
  • Organiseren van “BIMMEN in het onderwijs”, ofwel de start van een (digitaal) samenwerkingsplatform waarin programma’s verder worden ontwikkeld.
  • De gehele bouwbranche maar ook de overheid in haar rol als opdrachtgever hebben belang bij een betere instroom van nieuwe medewerkers.

BIM Studenten Battle op 25, 26 augustus 

Eén van de activiteiten van de bimonderwijsdag is de 'BIM Studenten Battle'
 
De BIM Studenten Battle heeft een OV component in zich (gerelateerd aan het stations/spoor), maar kijkt ook naar zeker naar BIM in de Utiliteitsbouw. Tijdens de BIM Studenten Battle gaan studenten in teamverband aan de slag met een echte casus. Met behulp van BIM (Bouw Informatie Model) komen ze tot dé oplossing. Van het ontwerp tot de uitvoering, de logistiek, het beheer en het onderhoud... Tijdens deze hackathon pakt het team alle onderdelen van het proces aan!

Er wordt een aantrekkelijke prijs uitgeloofd voor de winnaars van de hackathon. Het winnende team gaat 3 dagen naar Las Vegas om onder andere Autodesk University te bezoeken, waar de laatste ins en outs over BIM te horen en te zien zijn!

Schrijf je nu in voor de Battle

Ben jij of ken jij een student en wil jij je klaarstomen voor de toekomst? Schrijf dan jouw team (3 personen) in via dit inschrijfformulierAanmelden kan tot 11 augustus 2017.