Alle informatie over alle objecten op en rond het spoor - van spoorstaaf, bovenleidingportalen en seinen tot en met hectometerpaaltjes - in één overzichtelijke database. Dat is het einddoel van het project ‘geïntegreerd inwinnen’, een mooie samenwerking tussen AM en ICT. De voordelen: snel toegang tot betere en volledige informatie. Half november waren er twee bijeenkomsten met ProRailers en externe partijen om informatie te delen over geïntegreerd inwinnen. De belangstelling was groot.

Het ontbreekt niet aan informatie over alle objecten op en rond het spoor. Er zijn configuratiedata (welk object ligt, hangt of staat waar precies?), er zijn de onderhouds- en storingsdata en er zijn conditiedata (in welke staat verkeert het object?). Die informatie wordt op verschillende manieren verzameld. Zo brengen we de plaats van objecten rond het spoor met een helikopter -letterlijk- in kaart. Daarnaast leveren ingenieursbureaus hun tekeningen aan, storingsmonteurs hun storingsdata en meettreinen hun meetgegevens over de conditie van het spoor.

Alles willen weten

Al die informatie verzamelen we op dit moment nog in verschillende, gescheiden systemen. Dat maakt combineren van data moeilijk. “Als je alles wilt weten over bijvoorbeeld één bepaald wissel”, zegt Henk Bothof, directeur ICT, “kost het een hele bak werk om al die informatie uit de verschillende systemen bij elkaar te zoeken. En dan nog moet je maar hopen dat alle data uit al die systemen met elkaar overeenstemmen.”

Grote kans dat gegevens correct zijn

Eén database met alle informatie zorgt voor betere kwaliteit van de data. Als de gegevens uit verschillende datasets overeenstemmen, wat je dan makkelijk kunt zien, is er een grote kans dat die gegevens correct zijn. Is dat niet zo, dan weet je dat je dat moet gaan onderzoeken. En je ziet meteen of informatie over een bepaald object volledig is of niet. In een interview (zie onderaan) vertellen Henk Bothof en Rob Buitendijk over het belang van het project.

Veel belangstelling

Deze maand zijn er twee sessies geweest over geïntegreerd inwinnen in De Inktpot, en ook bij het ProRailfestival is het project in een sessie onder de aandacht gebracht. Er bleek heel veel belangstelling voor te zijn. Bekijk het filmpje van Jeroen van der Zwan (Product owner Geïntegreerd Inwinnen) en Raymond Welhuis (procesleider) over een van de sessies: