Werken met betrouwbare, toegankelijke assetinformatie zou de gewoonste zaak van de wereld moeten zijn. In het lerend netwerk SpoorData werken ProRail, aannemers en ingenieursbureau samen om die ambitie waar te maken. In 2019 richten vijf gemengde verbeterteams zich op het wegnemen van belemmeringen voor het delen van spoordata volgens de systeemgerichte verbeteraanpak.

De systeemgerichte verbeteraanpak

In mei 2017 ging het lerend netwerk SpoorData van start. In 2018 werd de systeemgerichte verbeteraanpak geïntroduceerd. Daarbij werken verbeterteams met elk een eigen vraagstuk in een cyclische werkwijze continu aan het aanscherpen van het probleem(bewustzijn), het na te streven doel(beeld) en alternatieve oplossingsrichtingen. Maandelijks reflecteren de verbeterteams op elkaars voorlopige resultaten, stellen ze elkaar vragen en geven ze impulsen voor het vervolg.

De reis in 2019

Het ontwikkeltraject in 2019 heeft het karakter van een ontdekkingsreis. Bij elke bijeenkomst - en in de voorbereiding daarnaartoe - staat een thema centraal, bijvoorbeeld ‘mens & cultuur’, ‘organisatie’ en ‘recht & contract’. De circa 40 deelnemers in de vijf verbeterteams starten met een kick-offbijeenkomst op 30 januari 2019 en komen daarna bijeen tijdens reflectiesessies op 5 maart, 4 april en 15 mei 2019.

De tussentijdse resultaten worden gedeeld tijdens de 5e Asset Informatie Carrousel op 18 juni 2019 van 13.00 tot 17.00 uur. Deze bijeenkomst is toegankelijk voor alle geïnteresseerde marktpartners.

De data voor de tweede helft van 2019 worden nog bekendgemaakt.

Op de hoogte blijven

Wil je op de hoogte gehouden worden van het lerend netwerk SpoorData en een uitnodiging ontvangen voor de volgende Asset Informatie Carrousel? Stuur dan een mail naar SecretariaatAMInformatie@prorail.nl en je wordt op de geïnteresseerdenlijst gezet.

Vragen

De begeleiding van het lerend netwerk SpoorData ligt in handen van SayKnowMore. Als je vragen hebt over de aanpak, neem dan contact op met Steven van Luipen via steven@sayknowmore.nl. Voor inhoudelijke vragen over SpoorData en informatiemanagement bij ProRail kun je een mail sturen aan helpdesk.spoordata@prorail.nl.