Grootse visioenen

Blog

Auteur
Luc Schuur, RIGD-Loxia
Publicatie datum
24 januari 2016 - Laatste update: 4 februari 2021 10:13 uur

Bij het SpoorData project heb ik af en toe grootse visioenen. Ik zie dan een hele grote database met allemaal correcte informatie over hoe de spoorwereld er buiten uit ziet. Door middel van een soort van projectruimte worden al die data toegankelijk gemaakt voor alle mogelijke partijen. Tot zover het visioen.

De werkelijkheid van nu is anders. Dat ervaar ik elke dag weer aan den lijve in mijn functie van Manager Operatie van RIGD-LOXIA. Het grote verhaal van SpoorData is natuurlijk prachtig, maar nog meer hoop ik dat spoordata ons gaat helpen bij het oplossen van (kleine) dagelijkse ongemakken.

In een vorig leven was ik treindienstleider. Eén van de zaken die toen in 1990 speelden was dat perronlengtes niet goed vermeld stonden in de Bedienings VoorSchriften (BVS). Iedereen op de post wist dit. Maar omdat alle treindienstleiders vanuit hun eerdere functies de situatie buiten op hun duimpje kenden, leidde dit nooit tot problemen.

Vervolgens ben ik allerlei andere functies gaan vervullen, binnen en buiten ProRail. Ik was het verhaal van de perronlengtes alweer vergeten, totdat ik er vorig jaar weer mee geconfronteerd werd. Perronlengtes bleken, ruim 20 jaar verder, nog steeds niet correct in de diverse documentatie te staan en de verschillende bronnen spraken elkaar ook nog eens tegen.

Treindienstleiders van nu kennen de situatie buiten lang niet meer zo goed als vroeger het geval was. Zij zijn dus voor hun kennis van buiten volledig aangewezen op de documentatie, in hun geval de BVS. Verschillen in perronlengtes tot wel 30 meter korter of langer zijn geen uitzondering en kunnen leiden tot onveilige situaties. Denk aan: reizigers die in de ballast uit moeten stappen omdat de trein niet langs het perron past.

Zomaar even een voorbeeld vanuit de dagelijkse praktijk, waarvan ik hoop en verwacht dat SpoorData daar een eind aan gaat maken. Niet alleen aan dit voorbeeld, maar aan alle voorbeelden die te geven zijn rondom onjuiste informatie op relevante operationele documentatie. En dan ben ik weer terug bij mijn visioen: die grote database waarin alles keurig verzameld is op basis van de situatie buiten.

Meer over:

Heb je een vraag?

Waar je ook een vraag over hebt, wij helpen je verder. Vul het formulier in, klik op verzenden en wij geven binnen vierentwintig uur antwoord!