BIM Back Pack

Blog

Auteur
Thymo van den Brug
Publicatie datum
24 juli 2017 - Laatste update: 3 februari 2021 09:19 uur

Bij een inspirerend samenzijn met spoorpartners spraken wij over onze stappen met BIM en SpoorData, naar steeds een volgende mijlpaal. Ineens deed onze analyse van deze reis me terug denken aan een andere avontuurlijke tocht die ik een tijd geleden maakte. Samen met mijn vriendin trok ik rond op de Cycladen, een prachtige eilandengroep in Griekenland. We pakten het vliegtuig naar Santorini, sjorden onze backpack op onze rug, namen voor de zekerheid een tentje mee en zagen wel waar we terecht kwamen. Op de bonnefooi, een paar weken onderweg. We sprongen op de eerste boot uit de haven en bezochten dan de eilanden waar we aan kwamen. Genieten van het heerlijke Grieks eten en drinken, idyllische strandjes. Het was een beetje spannend en onzeker, maar dat bleek juist fantastisch. Ieder eiland is anders en we ontmoetten bijzondere mensen, met ieder een eigen verhaal en we ontdekten prachtige plekken in deze mooie natuur.

We pakten bij voorkeur de boot: wind door je haar, geur van diesel, zout, zon. En we stopten bij de haventjes en vonden geweldige mooie plaatsjes! We vierden het iedere keer als we aankwamen in plaatselijke kroegjes en deelden onze ervaringen. En we genoten!  Van het onderweg zijn, de nieuwe ervaringen, van de mensen, de verhalen, en van iedere tussenstop.

Mijn werk voelt soms ook als een backpackavontuur. Door het flexwerken loop ik tegenwoordig met een rugzak rond met alles wat je nodig hebt om overal te kunnen werken (laptop, oplader, waterfles, schrijfblok, etc) Dat gaat heel goed. Onderweg ontmoet ik interessante mensen om een tijdje mee samen op te trekken, ideeën te delen en te genieten van een heerlijke koffie. En het programma BIM dat ik mag managen, lijkt soms op die Griekse reis. Een tocht die we maken langs eilanden, met hoogtepunten en soms onzekerheden. Waar slapen we vannacht? Wie zit er naast me op de boot? Bereiken we het eiland wel op tijd? En wat gaan we doen op het volgende eiland?

BIM-men doe je niet alleen. De winst die met deze werkmethodiek van virtueel bouwen en zo informatie delen te behalen is, krijg je vooral door samen te werken in de keten van plannen, ontwerpen, bouwen en beheren. Onlangs spraken we met veertig collega’s van ingenieursbureaus, aannemers en ProRail medewerkers over onze reis. De reis waarin verschillende werelden bij elkaar komen om de informatie rondom een bouwwerk, zoals een station of infraproject beter te managen. Informatie die we digitaal delen met elkaar en die bedoeld is om tijdens de reis beter te communiceren. Informatie, die helpt om zodra er een storm opsteekt goede besluiten nemen, zodat we smooth de haven invaren. Informatie die aan het eind van de reis snel beschikbaar is zodat onderhoudsmensen aan de boot deze kunnen gebruiken.

Het was een geslaagde middag, waarin we elkaar hebben geïnspireerd om te gaan ontwerpen en bouwen op basis van BIM en betrouwbare SpoorData. Waarbij marktpartners en ProRail stap voor stap samen deze nieuwe werkmethodiek gaan invoeren. Laten we de rugzak weer opdoen en samen die boot nemen naar de volgende bestemming! Heerlijk om zo onderweg te zijn.

Meer over:

Heb je een vraag?

Waar je ook een vraag over hebt, wij helpen je verder. Vul het formulier in, klik op verzenden en wij geven binnen vierentwintig uur antwoord!